Ptujčani, Ormožani in Lenartčani v projektu 24 Cities

turizem, ptuj, ormož, lenart, interreg projekt, 24 cities

O povečanju skupnega uspeha na strokovni konferenci v Avstriji

V začetku tega tedna je bila Termah Loipersdorf v Avstriji strokovna konferenca pod naslovom »Boost your Succes« (Povečaj svoj uspeh), ki je plod mednarodnega Interreg projekta City Cooperation II- Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Pod www.24cities.eu se bo nadaljevala uspešna zgodba povezovanja iz preteklosti, ki pa jo že sedaj v Znanstveno raziskovalnem središču Bistra Ptuj in s partnerskimi občinami Lenart, Ormož in Ptuj želijo še nadgraditi in še bolj okrepiti vezi med kraji.

Na področju omenjenih mest živi pol milijona ljudi in je izjemno zanimiv potencial za povezovanje preko kulturnih, športnih, šolskih, institucionalnih navezav. Najpomembnejša aktivnost je vpeljevanje mestnega marketinga in oživljanje mestnih jeder, saj se s podobnim problemom soočajo prav vsi kraji na obravnavanem področju. Na konferenci so bili deležni kar štirih delavnic z naslednjimi tematikami: Trgovska lokacija: središče mesta, Spodbude za moderni razvoj mest, Kreativno gospodarstvo ter Digitalne spremembe kot priložnosti regionalnega gospodarstva.

Predstavniki MO Ptuj v družbi dr. Aleksandre Pivec iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (druga z desne). Foto: http://www.24cities.eu/de/
Konference v Avstriji se je udeležilo tudi vodstvo ZRS Bistra Ptuj. Foto: http://www.24cities.eu/de/

Na konferenci, prisotnih je bilo več kot 300 udeležencev, so zbrane pozdravili Ptujčanka dr. Aleksandra Pivec iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Alojz Sok, župan občine Ormož in Gorazd Orešek, podžupan MO Ptuj. Danilo Čeh iz ZRS Bistra Ptuj pa je bil osrednji govornik na delavnici, v kateri je predstavil priložnosti in postopno uvajanje mestnega marketinga v mestnih jedrih, ki bo za naša mestna jedra zelo pomemben člen v prihodnosti, saj išče sinergije deležnikov in odpravlja ovire znotraj birokratskih postopkov.

Kraji in mesta v sklopu projekta 24 Cities

Slovenija: Beltinci, Lenart, Lendava, Radenci, Murska Sobota, Ljutomer, Ormož, Ptuj, Gornja Radgona

Avstrija: Weiz, Fürstenfeld, Fehring, Gleisdorf, Hartberg, Feldbach, Friedberg

Madžarska: Lenti, Zalaövö, Vasvar, Öriszentpeter, Körmend, Szentgotthard, Letenye

Sicer pa je zelo pomembno, da se je dogodka udeležila zelo številčna slovenska delegacija predstavnikov občin, turistično informativnih centrov ter turističnih ponudnikov, ki tvorijo ponudbo za občane in turiste. Vsi akterji se zavedajo, da lahko samo dolgoročno preko iskrenega povezovanja in mednarodnih povezav pridobijo znanje ter tudi obiskovalce. Prav tako pa je dobro, da tudi prebivalstvo iz naših krajev spozna kraje znotraj projekta, saj le na tak način lahko zagotovimo dolgoročno partnerstvo.

Turizem bo v tem kontekstu igral zelo pomembno vlogo, saj imamo v naših skupnih krajih ogromno zanimive ponudbe, ki je napisana na kožo podobno mislečim ljudem živečim preko mej, ki še vedno prisegajo na zgodovinske in kulturne povezave, kvalitetno kulinariko, izvrstno vinsko kapljico, številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v številnih termalnih vrelcih ter gostoljubje številnih kvalitetnih turističnih ponudnikov.

MB, Info in foto: http://www.24cities.eu/de/