Ptujčan Ignac Habjanič zbral novih šest ton plastičnih zamaškov

Šest ton in pol zamaškov je zbral humanitarec Ignac Habjanič s Ptuja od začetka letošnjega leta. Preko 55 ton se jih je nabralo v osmih letih, odkar Habjanič v prostem času zbira zamaške in pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč.

Foto: arhiv PeTV
Včeraj so Ignacu Habjaniču pomagali sprazniti tovorno skladišče na ptujski železniški postaji ljudje dobre volje in tudi vojaki Slovenske vojske, odvoz pa je bil še posebej prazničen, saj se je odvijal v sklopu praznika Mestne občine Ptuj.
Foto: arhiv PeTV

Tokrat bo izkupiček namenil za zdravljenje devetletnega Marka Požgaia iz Lendave, ki zaradi cerebralne paralize težko hodi. Zbrani zamaški mu bodo pomagali priti do še več terapij, ki jih potrebuje za zdravljenje.

Habjaniču so pri nakladanju vreč polnih zamaškov pomagali še županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, evropski poslanec Milan Brglez ter športniki in športnice leta ptujske občine: Nina Kolarič, Andreja Razlag Mai, Silva Razlag, Marija Šešerko Škrjanec, Alenka Šoler, Aleksander Kolednik, Rudi Rakuša, Denis Rus, Sašo Stojak in Milko Vesenjak, Nevenka Dobljekar ter ravnatelji šol, direktorji zavodov, društvo za šport invalidov MOST Ptuj.

Tokrat je izkupiček namenjen za zdravljenje devetletnega Marka iz Lendave; foto: arhiv PeTV

Zahvala Slovenski vojski

Ptujska županja pa je ob tej priložnosti pripadnikom Slovenske vojske, 74. pehotnemu polku Slovenske vojske iz Maribora podelila zahvalo za aktivno sodelovanje pri odvozu zamaškov. Za dobro voljo na humanitarnem dogodku je s harmoniko poskrbel Žiga Lovrec, učenec Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Ptuj.

Zamaške po novem odkupuje podjetjem Omaplast

Čeprav je podjetje MPI iz Žerjava na Koroškem, doslej največje podjetje, ki je odkupovalo plastične zamaške, večino rednih strank, po večini humanitarnih društev in posameznikov, zamaškov po novem ne odkupuje več, je Ignacu Habjaniču uspelo vzpostaviti sodelovanje s podjetjem Omaplast iz Grosuplja. Omenjeno podjetje odkupujejo zamaške za nekoliko nižjo ceno, odkupna cena je trenutno 160 evrov za tono, kar 100 evrov manj, kot je do sedaj za tono dobil pri prejšnjem odkupovalcu. Habjanič se je že odločil, da z akcijo zbiranja zamaškov nadaljuje tudi v prihodnje in na tej poti mu lahko pomagate tudi drugi.

Foto: arhiv PeTV