Ptuj z okolico te dni v znamenju festivala sodobne umetnosti

Letošnji 16. poletni festival sodobne umetnosti Art Stays ponuja več kot 30 dogodkov v mestu in okolici. S festivalom, ki ima že lepo tradicijo, je poletje v srednjeveškem mestu povsem drugačno, bolj doživeto in ustvarjalno.

Foto: Albin Bezjak

Sinoči je bil otvoritveni dan 16. festivala sodobne umetnosti Art Stays, Fragile. Drugi dan festivala je bil namenjen ptujskim ustvarjalcem lepih in dobrih stvari.

Utrinek z otvoritve letošnjega Art Staysa; foto: Art Stays

V Galeriji mesta Ptuj so sinoči odprli razstavo Glasstress Ptuj Slovenija, predstavljena je bila javna skulptura mehiške umetnice Marie Terese Gonzalez Ramirez, na Slovenskem trgu pa je bil koncert Draga Misleja Mefa.

Sinoči je na Ptuju nastopil Drago Mislej Mef; foto: Albin Bezjak

Danes se je Art Stays nadaljeval z zanimivim programom, predstavili pa so se tudi ptujski ustvarjalci. Pestra je bila ponudba dobrot lokalnih pridelovalcev zdrave hrane, manjkale pa niso niti delavnice za otroke in najstnike.

Letošnja zgodba sodobne umetnosti na Ptuju

Na glavnem odru na Slovenskem trgu gostili svetovno znanega belgijskega umetnika Koena Vanmechelena, ki je tokrat na Ptuju v dveh vlogah. Kot umetnik in kustos razstave Glasstress Ptuj Slovenija. V Miheličevi galeriji na Ptuju so pod kuratorstvom Carla Sale predstavljene osebne intervencije treh avtorjev, ki s pomočjo fotografskega medija podajajo razmišljanja na temo krhkosti.
Sobotni večer je bil v pričakovanju velikega dogodka italijanskega dua Movimento Creative Label – videomapiranje Fragile, ki sta ga popestrila odlična ptujska glasbenika Natalija Tumpej in Samo Ivačič.

V Galeriji mesta Ptuj je na pogled razstava Glasstress Ptuj Slovenija; foto: Albin Bezjak

V nedeljo fotografska delavnica na Ptujski Gori

Že tako krhko in problematično krajino Haloz so v zadnjih desetletjih zaznamovale mnoge spremembe. Ena od najtežjih je izseljevanje mlajših generacij, ki je za seboj pustilo množico zapuščenih hiš, katere skrbno dokumentira ptujski fotograf Ljuban Cenčič. Pod njegovim vodstvom se bodo jutri, v nedeljo, 8. julija, ob 12. uri zbrali na Ptujski Gori. Najprej bodo obiskali hišo enega najpomembnejših ptujskih fotografov Stojana Kerblerja, ki je Halozam in Haložanom posvetil celo serijo fotografij, nato pa jih bo Ljubo Cenčič popeljal po nekaterih njegovih najbolj “fotogeničnih” lokacijah.Festivalski dnevi se bodo nadaljevali do petka, 13. julija, na različnih prizoriščih na Ptuju in v okolici. Razstave bodo postavljene na ogled vso poletje, do 9. septembra 2018.
Vir: Art Stays, foto: Albin Bezjak