Ptuj vse bližje nazivu Evropska prestolnica kulture 2025

»Iz Ljubljane se vračamo z veselo novico. Uvrstili smo se v ožji krog izbora za Evropsko prestolnico kulture,« so na facebook strani danes sporočili Ptujčani.

Foto: MO Ptuj

Od torka so na Ministrstvu za kulturo potekale predstavitve šestih mest, ki so oddala kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 in se potegovala za uvrstitev v ožji izbor.

Vir: MO Ptuj, GOV.SI

Predsednica Sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor Evropske prestolnice kulture dr. Cristina Farinha je danes razglasila, da so Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana in Piran uvrščeni v ožji izbor za EPK 2025.

EPK je odlična priložnost, da se mesta uvrstijo na svetovni zemljevid

Spomnimo, da je Ministrstvo za kulturo je 22. februarja 2019 objavilo razpis za aktivnosti Unije za oddajo prijav za »Evropsko prestolnico kulture« za leto 2025 v Sloveniji. Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Cilj razpisa je bil spodbuditi prijave iz mest v Sloveniji, ki se želijo potegovati za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025, in imenovanje enega od teh mest, ki se mu lahko podeli tudi nagrada Meline Mercouri. Razpis se je zaključil 31. decembra lani, v tem tednu pa so na kulturnem ministrstvu potekale predstavitve vseh šestih prijavljenih mest, torej tudi Ptuja.

Foto: MO Ptuj

Vodstvo MO Ptuj o uspehu podrobneje na ponedeljkovi novinarski konferenci

V Mestni občini Ptuj bodo po uvrstitvi v ožji izbor za naziv EKP 2025 pripravili novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 2. marca, ob 11. uri, v poročni dvorani mestne hiše na Ptuju. Sogovorniki na tiskovni konferenci bodo: Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, Aleš Šteger, vodja kandidature Ptuj EPK 2025, Mitja Čander in Aleš Novak, oba svetovalca kandidature ter Martina Magdič, koordinatorka kandidature Ptuj EPK 2025.

Foto: MO Ptuj