Ptuj v znamenju 11. festivala Arsana

Včeraj se je na Ptuju pričel 11. festival Arsana. Mesto je zajel festivalski duh, zaživela so prizorišča na različnih koncih starega mestnega jedra. V tednu festivalskega dogajanja se bo predstavilo več kot 300 umetnikov iz Slovenije in tujine.

Foto: Albin Bezjak
Festival se je uradno začel z opernim večerom Slovenskega narodnega gledališča Maribor na Panorami 8. junija, kjer so našteli okoli 5000 obiskovalcev, osrednje dogajanje pa se bo odvilo do sobote, 27. julija. Med vrhunci festivala je tudi nocojšnji nastop violinista Stefana Milenkovicha na dvorišču minoritskega samostana.

Ptuj se je včeraj z zagonom osrednjega programa mednarodnega glasbenega festivala Arsana ponovno spremenil v stičišče glasbenih umetnikov z vsega sveta. Uvodni koncert je pripadel Stick Control, tolkalski senzaciji iz Maribora, ki je navdušila občinstvo v atriju hotela Mitra. Večer je nadaljevala novomeška zasedba Generator na idiličnem dvorišču Doma kulture Muzikafe. Občinstva ni pregnal kratek dež, ki je groovy nastop naredil le še bolj igriv.

Festival Arsana sinoči na idiličnem dvorišču Doma kulture Muzikafe. Foto: Albin Bezjak

Na drugem koncu mesta, v kavarni Bodi, je nastopila jazz zasedba Marktl/Kopač/Korošec/Dajčar Quartet. Večer je zaključila zasedba Golden Frets na Odru mladih. Oder mladih je lani bil premierno del festivala in z veseljem  letos ponovno na Slovenskem trgu ponuja možnost mladim talentiranim glasbenikom iz Ptuja in okolice.

V okviru festivala so danes izpeljali okroglo mizo o festivalskem turizmu na temo Ptuj – butična festivalska destinacija z mednarodnimi zgodbami v svetovnem merilu. Na okrogli mizi so se pogovarjali o viziji Ptuja, izkoriščanju potenciala mesta, konceptu slovenskega festivalskega turizma in povezovanju s tujimi mesti.

Nocoj nastop violinista Stefana Milenkovicha

Nocoj bo ob 20.30 na Ptuju na osrednjem Arsaninem odru nastopil violinist Stefan Milenkovich, v nedeljo pa a-capella skupina Take 6, ki po navedbah organizatorjev velja za največkrat z grammyji nominirano skupino.

Stefan Milenkovich je svoj prvi nastop z orkestrom odigral pri petih letih, pri sedmih prejel nagrado na mednarodnem violinističnem tekmovanju Jaroslava Koziana, in pri 10 letih nastopil za takratnega ameriškega predsednika Reagana in kasneje še dvakrat za papeža Janeza Pavla II. Srbski, sicer pa po vsem svetu domač violinist Stefan Milenković že desetletja polni koncertne dvorane po Evropi, Aziji, Ameriki in Avstraliji. Nastopal je z berlinskimi in helsinškimi filharmoniki, Orkestrom Francoskega radia in Bolšoj teatra. Milenković igra na violini Giovanni Battista Guadagnini iz leta 1783. Na Festivalu Arsana bo nastopil skupaj z klavirskim virtuozom Vladimirjem Miloševičem.
Na številnih prizoriščih najstarejšega slovenskega mesta se bo predstavilo več kot 300 umetnikov iz Slovenije in tujine. Foto: Albin Bezjak

Na festivalskem programu sta med drugim še stand up predstava Tadeja Toša ter Muzikal domišljije iz harmonije, ki ga v režiji Matjaža Latina pripravljajo učitelji in učenci ptujske glasbene šole. Nastopili bodo še Boštjan Gombač & All Stars Orchestra, Jure Pukl Quartet, Queen Real Tribute Band in skupina Tabu.

Foto: Albin Bezjak