PTUJ V OPIJU NEURJA

Foto arhiv PGD Grajena

V sredo popoldne je območje Mestne občine Ptuj močno prizadelo neurje, ki je s seboj prineslo močan veter. Veter je povzročil obsežne škode, predvsem na objektih in drevesih. Javne službe Ptuj in prostovoljni gasilci so se nemudoma odzvali in delajo na odpravljanju posledic.

 

Ptujski center za obveščanje je na številki 112 prejel kar 60 klicev o različnih dogodkih, ki so bili povezani z neurjem. Županja Nuška Gajšek in štab civilne zaščite občine so nenehno spremljali stanje na terenu. Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj je posredovalo na 30 dogodkih, preostale intervencije pa so opravila še šest drugih gasilskih društev z območja mestne občine. Skupno je na terenu posredovalo 90 gasilcev iz 7 prostovoljnih gasilskih društev. Pri odstranjevanju posledic neurja so jim pomagali tudi delavci Javnih služb Ptuj, ki so čistili in odstranjevali škodo na infrastrukturi.

Neurje je povzročilo precej škode. Veter je podrl več dreves, ki so padla na ceste, avtomobile in garaže. Na Osojnikovi cesti je padlo drevo na elektrificirano železniško omrežje, kar je povzročilo začasno prekinitev železniškega prometa. Veter je odkril streho na dveh trgovskih centrih in na Ptujskem gradu. Skupno je bilo odkrito približno 1000 m2 kritine na strehah stanovanjskih objektov.

Kljub obsežnim škodam neurje ni povzročilo poškodb ljudi. Še vedno pa obstaja nevarnost zaradi poškodovanega drevja v parkih. Primož Korošak, odgovoren za področje zaščite in reševanja, opozarja: “Kljub najvišjemu opozorilu rdeče stopnje, ki ga je izdal ARSO, se ljudje še zmeraj obnašajo neodgovorno. Bistveno je, da omejijo gibanje na prostem in se ne zadržujejo na nevarnih območjih. Ob prihodu nevihte naj bodo v avtomobilih ali objektih, ki jih ustrezno zaščitijo. Po neurju pa naj pregledajo škodo na svojem premoženju in jo poskusijo odpraviti sami. V kolikor za to niso usposobljeni, naj pokličejo pomoč, številko za klic v sili 112 ali dežurne številke izvajalcev javnih služb.”

Več podrobnosti o posledicah in nadaljnjih ukrepih sledi.

Vir: ptuj.si