Ptuj v finalu evropske destinacije odličnosti

slovenija, turizem, nagrade, evropska-destinacija-odličnosti

Pritegnejo zgodbe starega mesta, novih doživetij

Na gradu Jable je pred dnevi potekala podelitev nagrad Eden – Evropske destinacije odličnosti in Izobraževanje na temo kulturnega turizma, ki bo nosilna tematika v slovenskem turizmu v naslednjih dveh letih. Ptuj se je uvrstil v finalni izbor Evropske destinacije odličnosti 2017 in bil izbran med evropska mesta, ki ponujajo petzvezdična kulturna doživetja. Nagrado je prevzela Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

V Zavodu za turizem Ptuj so poudarili, da je to velik dan za ptujski turizem in čestitka za vse, ki ustvarjajo zgodbe starega mesta, novih doživetij. Sicer pa je konec avgusta Slovenska turistična organizacija naslov Evropska destinacija odličnosti 2017 podelila mestu Koper, v finalni izbor pa so se uvrstile destinacije Ptuj, Slovenske Konjice, Radolc’ca in Kras.

Evropska destinacija odličnosti

Z nazivom Evropska destinacija odličnosti so zmagovalke in finalistke vključene v promocijske aktivnosti tako s strani Slovenske turistične organizacije kot tudi Evropske komisije. Prav tako članice pridobijo možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, promocijo ter povezovanje destinacij iz Evrope. Evropske destinacije odličnosti so butične in skrivnostne, bogate z naravno in kulturno dediščino, zelene ter predvsem odgovorne in trajnostne, so meddrugim zapisali v sporočilu za javnost na Slovenski turistični organizaciji.

V Evropi je bilo do leta 2017 izbranih več kot 140 zmagovalnih destinacij in približno 350 finalistk iz sedemindvajsetih evropskih držav. Evropska komisija bo letošnje nagrade na evropski ravni podelila 22. marca 2018 v Bruslju.

TM, foto: slovenia.info