Ptuj – središče festivalov in kulturnih doživetij poleti 2024

Letošnje poletje se najstarejše slovensko mesto Ptuj ponovno potrjuje kot eno izmed ključnih središč slovenskega kulturnega turizma, saj bo gostilo niz izjemnih festivalov in dogodkov, ki obljubljajo bogato paleto kulturnih doživetij.

 

Festivalski vrhunci začenjajo že ta vikend z 35. izdajo festivala Dobrote slovenskih kmetij, ki bo potekal v Minoritskem samostanu od 17. do 19. maja. Naslednji dan, 18. maja, bo Ptuj gostil tudi deseto obletnico festivala Salon Sauvignon, ki se bo odvijal v gotskih križnih hodnikih Dominikanskega samostana.

Med poletnimi meseci se bodo ulice Ptuja spremenile v živahno prizorišče s koncerti, gledališkimi predstavami, likovnimi umetnostmi in ulično ustvarjalnostjo. Poletje bo dodatno popestrila Opera na Panorami, 22. junija na mogočni kulisi Ptujskega gradu, kjer bodo zazveneli priljubljeni odlomki znanih opernih del.

Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo potekal od 4. julija do 8. septembra, letos praznuje prostor kot svojo temo, s čimer spodbuja razmislek o njegovem nenehnem spreminjanju in napredovanju. V času festivala Arsana, ki se bo odvijal od 12. julija do 31. avgusta, se bodo na Ptuju zvrstili številni glasbeni dogodki, od klasične do jazz in world glasbe.

Dnevi poezije in vina, ki bodo potekali od 19. do 24. avgusta, bodo že 28. leto zapored združevali pesniško besedo in vrhunska vina, obogateni z raznolikimi kulturnimi in umetniškimi dogajanji.

Rimske igre, ki bodo od 16. do 18. avgusta oživele zgodovino mogočne rimske Petovione, bodo letos ponovno spremenile Ptuj v rimski Poetovio.

Vsak obiskovalec bo na Ptuju našel nekaj zase, ne glede na to ali išče kulturno bogastvo, zgodovinsko vzdušje ali sodobno umetniško izražanje. Obiščite Ptuj to poletje in izkusite njegov edinstven festivalski utrip!

Sporočilo za javnost_Festivalski utrip najstarejšega mesta 2024

MR