Ptuj se je te dni spremenil v rimski Poetovio

Vir: rimkeigre.si

V preteklih dneh je bil Ptuj v znamenju XVI. Rimskih iger saj so ga po letu dni znova zasedli rimski vojščaki. Najstarejše slovensko mesto se je tako za nekaj dni spremenilo v rimski Poetovio.

 

Do nedelje, 20. avgusta, je na Ptuju mogoče doživeti edinstven poletni spektakel, pobliže spoznati življenje v starem Rimu ter se udeležiti otroškega in rimskega tabora z legionarji.

 

Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že šestnajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino najstarejšega slovenskega mesta.

 

Letošnji poletni spektakel v rimski preobleki vabi na Ptuj od 17. do 20. avgusta, ko so ptujske ulice preplavili legionarji, vestalke, gladiatorji, senatorji in drugi Rimljani.

 

Včeraj je bila v mestu rimska povorka s prikazom rimskega življenja in vojskovanja. Zbrane sta nagovorila županja Nuška Gajšek in predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc. “Ave, ave!,” pa so nastopajoče pozdravile množice obiskovalcev.

Na letošnjih igrah se bo predstavilo več kot 800 nastopajočih iz šestih držav.

Fotografije si lahko ogledate na Facebook profilih MO Ptuj v spodnjih povezavah. 

 

 

Vir: Facebook MO Ptuj