Ptuj od danes v znamenju 22. festivala Dnevi poezije in vina

Različna prizorišča srednjeveškega Ptuja bodo od danes do sobote v znamenju še enega poletnega festivala – tokrat 22. festivala Dnevi poezije in vina.

Festival, ki letos v ospredje postavlja sodobno špansko poezijo, se je včeraj začel s tradicionalnimi Večeri pred Dnevi na sedmih lokacijah po Sloveniji, danes pa se  zgoščeno festivalsko dogajanje nadaljuje na Ptuju.

Na letošnji dvaindvajseti izvedbi Dnevi poezije in vina bo sodelovalo 22 pesnikov in pesnic iz 16 držav, zvrstilo se bo več kot 55 brezplačnih dogodkov. Festival v središče postavlja sodobno špansko poezijo ter častna gosta eno izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic Agi Mishol in nemškega pesnika, urednika ter predsednika Bavarske akademije lepih umetnosti Michaela Krügerja.

Do sobote v starem mestnem jedru večerna in dvoriščna branja, promenada poezije, dogodki za najmlajše

Dnevi poezije in vina združujejo umetnike, vinarje in radovedneže z vsega sveta. Ob pesniških branjih in vinskih degustacijah, se bodo v starem mestnem jedru odvila še zasebna branja, muzejske delavnice za odrasle, program za najmlajše, koncerti uveljavljenih glasbenikov, koncert sodobne umetnostne glasbe, zadnje festivalsko dopoldne pa bo ptujske ulice zasedla promenada poezije. Pred začetkom festivala bo v knjižnici Ivana Potrča odprtje razstave in pogovor o življenju in delu pesnika Jureta Detele.

Začetek festivala z Odprtim pismom Evropi

Vsak večer bodo obiskovalci prisluhnili tudi glasbi. Na otvoritvi bo nastopila Mia Žnidarič in trio, četrtkov večer bo popestrila avstrijska skupina Month of Sundays, petekovega Tori Tango, za zaključek festivala pa se obeta nastop Vlada Kreslina in Malih bogov.

Festival bodo zvečer odprli na Vrazovem trgu, ko bo svoje Odprto pismo v Evropi prebrala švedska pesnica iranskih korenin Athena Farrokhzad. Odprto pismo Evropi je projekt, s katerim naslavljajo institucije, politike, medije in Evropejce o najbolj perečih družbenih temah.

Tudi letos so Murkovo ulico oblekli v barve Dnevov poezije in vina. Foto: Facebook DPV

Dnevi poezije in vina tudi v drugih mestih in krajih

Festival Dnevi poezije in vina, ki ga letno obišče od šest do devet tisoč obiskovalcev, bo mogoče doživeti še po drugih slovenskih mestih in v zamejstvo, med drugim v Janškem Vrhu in Majšperku, Krškem, Ljubljani, Lendavi, Ljutomeru, Mariboru, Mošnjah, Ormožu, Petanjcih, Potrnem, Ptujski Gori, Selcah, Varaždinu, Zgornji Kungoti in Žalcu.

Več o festivalu Dnevi poezije in vina najdete na: http://www.stihoteka.com/sl/2018
Vir in foto: Dnevi poezije in vina