Ptuj konec tedna v znamenju vrhunskega mladega vina

Vinarji z območja Vinske turistične ceste 13 so minuli konec tedna že šestič gostili vinski festival Veni Vidi Vino mlado, ki je obiskovalcem postregel z najboljšimi mladimi vini Srednjih Slovenskih goric in Haloz.

Utrinek z letošnjega festivala mladih vin na Ptuju. Foto: Milan Nemec
Na festivalu mladih vin letnika 2019 se je predstavilo petnajst vinarji Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Dogodka, ki je potekal v prijetnem vzdušju Ptujskega gradu, se je udeležilo okoli 300 vinoljubov. 

V pokušino je devetnajst vinarjev ponudilo preko šestdeset vzorcev mladih vin. Sodelovali so Vinogradništvo Potrč, Vina Bakus, Vina Zavec, Vina Kramberger, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Cvitanič, Vinogradništvo Kramer, Ptujska klet, Druzovič Mojca in Marjan, Vina Rebernišek, Vinogradništvo Toplak, Kobal wine estate, Vina Frešer, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Kovačec, Škerget vino, Vinogradništvo Novak, Vina Konrad in Vinogradništvo Reberc.

Dobro vzdušje na vinskem festivalu Veni Vidi Vino mlado. Foto: Ars Poetoviensis

Andrej Reberinšek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj in predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice, je v sklopu festivala povedal: “Letošnji letnik je značilen štajerski. Vina so aromatična in sortno prepoznavna. Spet smo priča lepim, sveže izraženim kislinam, ki so značilne za našo regijo. Odlikuje jih tudi prijetna pitnost in lahkotnost, zato ne dvomim, da bodo navdušila ljubitelje vina od blizu in daleč.«

“Zelo spodbudno je, da je med vinogradniki veliko mladih, ki nadaljujejo tradicijo vinogradniških in vinarskih družin v tem delu Slovenije. Ponujajo vina, ki so prepričala in ki že gradijo štajersko vinsko destinacijo,” pa je poudaril predsednik Vinske turistične ceste 13 Simon Toplak.

Simon Toplak, predsednik Vinske turistične ceste 13; Foto: Ars Poetoviensis

Predstavili tudi protokolarno vino Civik

Za kulinariko, ki se je ujemala z mladimi štajerskimi vini, je poskrbela Štajerska hiša kulinarike. Pri izvedbi festivala so ponovno priskočili na pomoč mladi iz Društva podeželske mladine Spodnje Podravje. Obiskovalcem festivala je svoja vrata odprla Grajska vinska klet – v njej so predstavili Civik 2019, protokolarno vino iz ptujskega mestnega vinograda, ki je posajen na ptujskem grajskem griču.

Na vinskem festivalu so nastopili tudi člani Društva cesarsko kraljevi Ptuj; Foto: Ars Poetoviensis

Na Ptuju kmalu Salon sauvignon, Dobrote slovenskih kmetij, Grajski vinski praznik

V najstarejšem slovenskem mestu pa se bo letos zvrstilo še nekaj vinsko-kulinaričnih dogodkov, med drugim v apriklu Salon sauvignon, maja že tradicionalni praznik slovenske kulinarike in podeželja z razstavo Dobrote slovenskih kmetij, junija pa bo na Ptujskem gradu potekal še Grajski vinski praznik.

Foto: Ars Poetoviensis, Milan Nemec