Ptuj dobil turistični okvir iz aluminija

Fotografski posnetki mesta Ptuj z desnega brega reke Drave bodo v prihodnje še bolj zanimivi in atraktivni. Najstarejše slovensko mesto se lahko od danes pohvali s turističnim okvirjem iz aluminija, ki je nastal po vzoru domačih in svetovnih turističnih krajev in mest.

Ptuj ima še eno posebnost - turistični okvir iz aluminija; foto: MO Ptuj

Danes so ob vznožju mostu za pešce in kolesarje na Zadružnem trgu na Ptuju, od koder se na mesto odpira najlepši razgled, s krajšo slovesnostjo odprli aluminijast turistični okvir.

Turistični okvir je partnerski projekt Mestne občine Ptuj, Soroptimist kluba Ptuj in kidričevskega podjetja Talum, ki prav danes obeležuje 65 let, odkar je iz elektroliznih peči pritekel prvi aluminij.

Ob novi turistični tabli zdaj še lepši Pogled Ptuja; foto: Manca Matjašič

Okvir je delo umetnika Tomaža Plavca

Mestna občina Ptuj je v projektu postavitve turističnega okvirja iz aluminija povezala Talumovo željo postavitve Učne točke o aluminiju v mestu, s pobudo humanitarnega društva Soroptimist Ptuj o postavitvi turističnega okvirja v jubilejnem letu. Uredila je vse potrebno za ureditev lokacije in postavitev piedestala, ki ga je zasnoval krajinski arhitekt Boštjan Vauda. Idejna zasnova turističnega okvirja je delo umetnika Tomaža Plavca.

Umetnik Tomaž Plavec ob novi ptujski umetnini; foto: Albin Bezjak

Okrog tri tone težek okvir

Obroč ima tri metre premera, posebej zahtevno pa je bilo odlivanje. Okvir so namreč morali vliti v štirih kosih, saj v Talumu tako velike peči, da bi ga vlili v enem kosu, ni. Vsak od štirih kosov je tehtal okoli 750 kilogramov, celoten okvir pa tehta približno tri tone.

Zahvala ptujske županje Nuške Gajšek podjetju Talum in predsedniku uprave Marku Drobniču. Foto: MO Ptuj

Pogled na ptujski grad zdaj še lepši

Okvir bo služil turistom in domačinom kot najlepši pogled, ki ga v prostor postavi umetnik z namenom ustaviti se in zamisliti ter pogledati skozi umetnikove oči. Projekt so članice kluba Soroptimst Ptuj naslovile Pogled Ptuja, ki bo poslej povabil mimoidoče, da pogledajo skozi enega najlepših pogledov na ptujski grad.

Foto: MO Ptuj, Manca Matjašič