Prvič oratorij na Hajdini

hajdina, župnija, oratorij, počitnice

Teden doživetij za preko 100 otrok

V petek se je v župniji sv. Martina na Hajdini zaključil prvi oratorij, počitniški teden igre, zabave, ustvarjalnosti in prijateljskega druženja. Glavna junakinja letošnjega oratorija je Božja mati Devica Marija, letošnje geslo, ki združuje otroke in animatorje na oratorijih, pa dotik nebes.

V hajdinski župniji je vodenje oratorija od 17. do 21. julija prevzel bogoslovec Primož Lorbek, seveda ob veliki podpori farnega župnika, naddekana Marijana Fesla. Odziv počitnikarjev je bil že prvič izjemen, saj je vsak dan na župnijsko dvorišče, v dobro počitniško družbo, prihajalo preko 100 otrok, zanje pa je lepo skrbelo nekaj deset animatorjev iz domače in okoliških župnij.

Prvi dan oratorija so na Hajdini pričeli ob dvigu zastave in prepevanju pesmi. Ogledali so si prvi del predstave ter pobarvali svoje skrinje. Po kosilu so se zabavali v najrazličnejših igrah. Tudi drugi oratorijski dan je bil poseben, imeli so tudi ustvarjalno, umetniško in kuharsko delavnico. Spremljala jih je še foto – novinarska delavnica. Po okusnem kosilu so se odpravili proti igrišču NK Hajdina, kjer so imeli športne igre. Po torkovem počitku sta bila tudi sreda in četrtek zelo razgibana, na sporedu je bila tudi lutkovna igrica, manjkali ni niti vodnih iger v bližnjih ptujskih termah, sladkanja z domačimi dobrotami, ki so jih pripravile gospodinje. Petkov zadnji oratorijski dan je bil posvečen tudi zaključnemu druženju s starši. Skupaj so se zbrali pri večerni maši in kot so povedali ob slovesu, že vsi komaj čakajo na naslednja srečanja, saj so otroci in animatorji postali ena velika družina.

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od leta1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje. Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre. Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

TM, Vir: župnija Hajdina, oratorij.net