Pripravljalna dela za izgradnjo vstopno-izstopnega mesta Ribič ob reki Dravi

Mestna občina Ptuj je skupaj z občino Markovci začela izgradnjo vstopno-izstopnega mesta Ribič ob vstopu v staro mestno jedro. Pridobitev, ki bo Ptujsko jezero z vodno infrastrukturo povezala s starim mestom, je del širšega investicijskega projekta, namenjenega oživitvi in razvoju Ptujskega jezera s privlačnimi športnimi, turističnimi in rekreativnimi vsebinami.

Ribič - mikrolokacija pomola; foto: MO Ptuj

Mestna občina Ptuj želi skupaj z občino Markovci podpirati razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin na celotnem Ptujskem jezeru, ki lahko postane privlačna točka za različne ciljne skupine gostov, turistov in športnikov iz Slovenije, Evrope in sveta, so sporočili iz ptujske občine.

Zato sta občini pristopili k izgradnji vstopno-izstopnega mesta Ribič, ki bo Ptujsko jezero povezalo s starim mestnim jedrom in omogoča tudi javni vodni promet z ladjico, ki bo prevažala potnike z desnega na levi breg reke Drave in do pristanišča Ranca ter vstopno-izstopnega mesta Zabovci.

Vstopno-izstopno mesto Ribič je del širšega investicijskega projekta »Vitalizacija Ptujskega jezera«, ki ga ptujska občina že več let izvaja skupaj s sosednjo občino Markovci. Zaključek investicije je predviden konec letošnjega septembra.

Do leta 2012 so na kraju, kjer bo novo vstopno-izstopno mesto, za pristajanje uporabljali stari mestni pomol, ki pa je bil uničen v veliki naravni nesreči novembra 2012. Mesto je tako ostalo brez ključne točke za pristajanje v starem mestnem jedru, zato je bilo nujno pristopiti k izgradnji novega vstopno-izstopnega mesta.

Zgrajen bo plavajoči pomol v dolžini 27 metrov
V okviru investicije bo izvajalec izvedel izgradnjo vstopno-izstopnega mesta v dolžini okrog 27 m. Zasnovano je kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje. Predvideni so trije betonski pomoli dolžine 8,92 m in širine 2,20 m oziroma pohodne širine 2,40 m. Na obrežju bodo zgrajeni betonski temelji za sidranje pontonov, za vez med pontoni in temelji bodo vgradili jeklene roke in diagonalne povezave s tečaji za prosto gibanje konstrukcije v vertikalni smeri. Dostop do pomola bo urejen po gibljivem mostičku, ki se bo prav tako prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Lokacija mostička je na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu.

Foto: MO Ptuj

Izjemno pomembna logistična povezava med levim in desnim bregom Drave
Vstopno-izstopno mesto Ribič pomeni najpomembnejšo vodno logistično povezavo med levim in desnim bregom reke Drave, s tem pa tudi povezavo med najpomembnejšimi turističnimi vsebinami na Ptuju: med bogato kulturno dediščino starega mestnega jedra in termalno-zdraviliškega kompleksa z igriščem za golf. Prav tako pa pomeni ključno povezavo s pristaniščem Ranca in z vstopno-izstopnimi mesti Zabovci in Toplice.

izgradnjo bodo omogočili tudi nemoteno uporabo preostale, že zgrajene vodne infrastrukture na celotnem območju Ptujskega jezera in vzpostavili optimalne pogoje za izvajanje dejavnosti na Ptujskem jezeru, kot so opredeljene po Odloku o določitvi plovbnega režima na reki Dravi in Ptujskem jezeru.

Foto: MO Ptuj

Naložba vredna okrog 111 tisoč evrov
Izvajalec del je na podlagi in-house pogodbe Komunalno podjetje Ptuj; pogodba je tripartitna, saj je sofinancer investicije tudi občina Markovci. Vrednost investicije po pogodbi s Komunalnim podjetjem Ptuj je 111.298,36 EUR (brez DDV), od tega plača MO Ptuj 80,1 % vrednosti del in občina Markovci 19,9 %. Izvajalec je v teh dneh že začel s pripravljalnimi deli.
Foto: MO Ptuj