Priprave na razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Utrinek z lanske državne razstave Dobrote slovenskih kmetij. Foto: Boris B. Voglar

Zunaj je razpis za 28. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Na Ptuju se že intenzivno pripravljajo na letošnje dneve Dobrot slovenskih kmetij, ki bodo med 19. in 21. majem potekali v minoritskem samostanu na Ptuju. Razpis za sodelovanje kmetij na 28. državni razstavi Dobrot slovenskih kmetij je bil objavljen 18. januarja in kmetije lahko prijavijo izdelke v ocenjevanje vse do 17. februarja pri svoji kmetijski svetovalni službi.

V Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj pričakujejo dober odziv kmetij za sodelovanje z izdelki v ocenjevanju na razstavi, še posebej tistih, ki imajo dopolnilno dejavnost že registrirano in dobrote tudi tržijo na lokalnem trgu. Izdelki, ki jih pripravljajo skrbne roke slovenskih gospodinj in gospodarjev, so tudi del kulturne dediščine slovenskega podeželja, ki jo vsako leto znova obiskovalci lahko spoznavajo na Ptuju. Štirinajstim skupinam izdelkov bodo letos dodali prvič tudi čaje slovenskih kmetij, sicer pa bodo strokovne komisije začele s senzoričnim ocenjevanjem izdelkov že v začetku marca.

Na vseh dosedanjih razstavah Dobrote slovenskih kmetij je bilo skupaj podeljenih 17.187 priznanj, od tega 4.839 bronastih, 5.610 srebrnih in 6.738 zlatih ter 908 znakov kakovosti.

Kot vsako leto, je tudi tokrat poudarek na eni izmed sodelujočih regij, letos bo poudarek na Pomurski, ki je znana po kvalitetnih izdelkih iz moke, mleka, mesa in drugih dobrotah, so še sporočili iz KGZ Ptuj.

TM