Priprave na 29. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij

ptuj, razstava-državna, dobrote-slovenskih-kmetij, razpis

Objavili razpis in pravilnike o ocenjevanju izdelkov na letošnji razstavi

V teh dneh se na Ptuju največ govori o pustnem dogajanju, vendar je v ospredju še ena ptujska tema, prav tako povezana s tradicijo in to je državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Letošnja bo že devetindvajseta zapovrstjo in na Ptuju so se te dni že pričele priprave na osrednji slovenski kulinarični dogodek, ki bo od 18. do 20. maja v Minoritskem samostanu na Ptuju.

Utrinek z lanske razstave. Foto: Boris B Voglar

Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj zelo odmevno in dobro obiskano razstavo pripravlja v sodelovanju z Mestno občino Ptuj, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in preostalimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi po Sloveniji ter ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Tako kot v preteklih letih bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podeljena bodo priznanja za kakovost in znaki kakovosti. Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci, domače marmelade in džemi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med ter čaji.

Foto: Boris B Voglar

Lani prijavljenih 1191 izdelkov in tudi letos pričakujejo tako dober odziv

Razpis in pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2018 so objavljeni na spletni strani: www.kgz-ptuj.si  ali www.dobroteslovenskihkmetij.si. Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri MKGP, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register pri MKGP ali so vpisani v register čebelnjakov. Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastni kmetiji, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih (za čaje) na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj. Spomnimo, da je bilo lani prijavljenih 1191 izdelkov v 15 skupinah, novost so bili čaji, drugo leto zapored pa so lani ocenjevali tudi slovenski med.

Tretjič bodo ocenjevali tudi slovenski med. Foto: Boris B Voglar

»Zadnji rok za prijavo je petek, 16. februar 2018, do 15. ure. Prispevek – kotizacija za ocenjevanje znaša skupaj 30 evrov (z DDV) za prvi izdelek, za vsak naslednji izdelek na isto ime in priimek pa 25 evrov. Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo, iz katere bo razvidno, za kakšen izdelek gre, odstotki posameznih sestavin, vsi dodatki, kdaj je bil izdelan in do kdaj je izdelek uporaben, čas in način priprave (klobase za kuhanje in čaji). Kmetije, ki svoje izdelke deklarirajo kot ekološke, morajo priložiti fotokopijo veljavnega certifikata za posamezen izdelek,« sporočajo iz organizacijskega odbora.

TM, KGZ Ptuj, foto: Boris B. Voglar