ponedeljek, 24 junija, 2024
Doma Aktualno Priprava PKP7! Kaj prinaša? Omejitev ukrepov!

Priprava PKP7! Kaj prinaša? Omejitev ukrepov!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

Vlada na Brdu pri Kranju v soboto razpravljala o izvajanju ukrepov skupaj z gospodarstveniki, danes pa bo nadaljevala z usklajevanjem sedmega protikoronskega paketa

Vlada se bo danes v ožji zasedbi sestala na Brdu pri Kranju, kjer bo nadaljevala včerajšnjo razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije. V soboto so skupaj s predstavniki gospodarstva razpravljali o sedmem protikoronskem paketu in načrtu o postopnem sproščanju ukrepov. Vlada bo tako danes nadaljevala razpravo o osnutku sedmega protikoronskega zakona, ki med drugim predvideva ponovno izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem in mesečnega temeljnega dohodka verskih uslužbencem, družinam z otroci ter še nekaterih drugih popravkov veljavne protikoronske zakonodaje. 

Vlada je zaradi zajezitve epidemije koronavirusa 16. novembra sprejela odlok, s katerim je začasno prepovedano ponujanje in prodajanje blaga ter storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije. Pri tem veljajo nekatere izjeme, ki ostajajo odprte za zagotavljanje osnovnih potreb družbi oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Ker se epidemiološka slika ne izboljšuje, je vlada na zasedanju izdala nov odlok, ki ostajo vsebinsko enak tistemu, ki je bil veljaven do sedaj.

Gospodarstvo je medtem vlado pozvalo, da je odprtje nekaterih dejavnosti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov nujno, da se prepreči še večja gospodarska škoda. O nadaljnjih ukrepih so predstavniki vlade in gospodarskih združenj razpravljali tudi na sobotnem delovnem posvetu. Sklenili so, da z  današnjim dnem prične veljati odlok, ki še za dodatnih sedem dni podaljšuje prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Odlok bo veljal vse do nedelje, nakar bo odločitev o smiselnosti novih ukrepov padla, ko bo znana tudi situacija povezana z epidemijo.

Predstavniki gospodarstva kljub temu pričakujejo skorajšnji začetek postopnega sproščanja ukrepov. Kot sta po sobotnem delovnem posvetu z vlado za STA ocenila predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, je vlada namreč njihovim argumentom prisluhnila.

Vlada bi lahkov nadaljevanju še obravnavala osnutek sedmega protikoronskega zakona, ki med drugim predvideva ponovno izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem, družinam z otroci in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem ter nekatere popravke veljavne protikoronske zakonodaje.

Preberite še:

OMILITEV UKREPOV! Velja od torka 15.12.2020 do srede 23.12.2020! Ponovno odprte trgovine, javni promet, gibanje med občinami!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Finance! Sloveniji gre odlično, kljub krizi!
Laži glede koronavirusa se hitro širijo!

 

MR