Prihajajo Kimavčevi večeri folklore

ptuj, folklora, kimavčevi_dnevi, lado

Letošnji festival bo postregel z vrhunskim programom in odličnimi folklornimi skupinami
Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ptuj je organizatorica festivala Folklorni kimavčevi večeri 2017, ki se začenja ta petek, 15. septembra. Festival sedmo leto zapovrstjo vabi v Spodnje Podravje, ki slovi po folklorni raznovrstnosti in številnih folklornih skupinah s tradicijo. Vrhunec festivala predstavlja nastop vrhunskega ansambla ljudskih plesov in pesmi Lado iz Hrvaške.

Festival zdaj že nekaj let pomembno podpira vrednote ohranjanja nesnovne kulturne dediščine, izobražuje in predstavlja kulturo tega območja, obenem pa skrbi za promocijo mesta in regije. V ptujski območni izpostavi JSKD poudarjajo, da ima letošnji festival nov koncept, ki temelji predvsem na kakovosti izvajalcev. V goste so povabili vrhunske domače folklorne skupine in profesionalni ansambel ljudskih plesov in pesmi iz Hrvaške. Izvedba teh skupin bo na najvišjem kakovostnem nivoju, saj gre za najboljše folklorne skupine v Sloveniji, poleg tega pa bo pri nas prvič nastopil profesionalni ansambel plesalcev, pevcev in glasbenikov, ki negujejo ljudsko dediščino celotne Hrvaške.

Med 15. in 17. septembrom bodo v okviru Kimavčevih večerov Ptuj in okoliške kraje ponovno »zasedli« folkloristi, ne samo zasedli, ampak ga tudi postavili na zemljevid kot osrednje mesto spodbujanja in ohranjanja tradicije plesa in ljudske pesmi. Osrednje prizorišče bo ponovno Dominikanski samostan, eden izmed dogodkov pa se bo odvil tudi v Športni dvorani Osnovne šole Ljudski vrt. Osrednje skupine, ki vabijo letos na druženje s folkloro so Akademska folklorna skupin France Marolt iz Ljubljane, Akademska folklorna skupin Študent iz Maribora, Ansambel ljudskih plesov in pesmi Lado iz Hrvaške, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci, Folklorna skupina Rožmarin Dolena, Folklorna skupina Lancova vas in Tamburaši iz Cirkulan.

Na Ptuj prihaja Lado, ansambel ljudskih plesov in pesmi iz Hrvaške

Ansambel ljudskih plesov in pesmi Hrvaške Lado je državna poklicna zasedba, ustanovljena leta 1949 z namenom raziskovanja, zbiranja, umetniške obdelave in scenskega prikaza najlepših primerov bogate hrvaške glasbene in plesne tradicije. V Ladu so do danes sodelovali najpomembnejši hrvaški etnokoreologi in koreografi, etnomuzikologi, glasbeni aranžerji in folklorniki, skladatelji ter dirigenti. Rezultat strokovne ekipe sestava je impresiven koreografski in glasbeni repertoar z več kot sto plesnimi postavitvami, na stotine vokalnih, instrumentalnih in vokalno-instrumentalnih točk, kjer se spoštuje izvirna, avtentična ljudska umetnost. Skupina 38 vrhunskih plesalcev, ki so hkrati tudi izvrstni pevci, se iz plesnega ansambla zlahka spremeni v reprezentativni folklorni zbor, 14 odličnih glasbenikov pa preigrava na 80 ljudskih in klasičnih instrumentov. Ansambel Lado ima edinstveno zbirko 1200 izvirnih narodnih noš izjemne vrednosti, zato je vsak njihov nastop svojevrstna revija hrvaške tradicionalne oblačilne kulture.

Lado je s predstavitvijo prekrasnega bogastva in raznolikosti ljudskega izraza s tako majhnega področja, kot je Hrvaška, edinstven na svetu. Koncerti so po vsem svetu odraz navdušenja občinstva kot tudi strokovne javnosti, saj se ansambel redno uvršča ob bok najboljšim svetovnim folklornim skupinam. Lado je nastopal na nekaterih svetovnih odrih in koncertnih podijih, od Royal Albert Hall v Londonu do newyorškega Broadwaya, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Avditori v Tel Avivu, prav tako pa tudi v številnih mednarodnih opernih hišah, na festivalih, svetovnih razstavah, olimpijskih igrah.

PROGRAM PRIREDITVE:

Petek, 15. september 2017

19.30: Nastop Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane in Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, JSKD Ptuj, Dominikanski samostan Ptuj

Sobota, 16. september 2017

19.30: Celovečerni koncert Ansambla ljudskih plesov in pesmi Lado, Hrvaška, športna dvorana OŠ Ljudski vrt Ptuj

Nedelja, 17. september 2017

17.00: nastop Folklorne skupine KD Podgorci, Folklorne skupine FD »Rožmarin« Dolena in Folklorne skupine FD Lancova vas, Dominikanski samostan Ptuj

TM, Vir: OI JSKD Ptuj