Pri cepivu je važna varnost, kakovost in dostopnost cepiva za vse prebivalce

Cepivo je varno! Foto: Pixabay

Cepljenje proti nalezljivim boleznim je eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, tudi covid-19.

 

Minister Tomaž Gantar je ob pričakovanju cepiva proti novem koronavirusu dejal: “Vsi si želimo, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tirnice, zato bo skorajšnja evropska registracija prvega kakovostnega cepiva ključnega pomena. Pomembno pa bo tudi zaupanje ljudi v varnost cepiva – cepljenje bo prostovoljno in brezplačno.”

Informacije o cepivih proti covid-19 so v preteklih tednih, v času drugega vala epidemije, prinesle olajšanje v marsikaterem oziru. Pri predstavitvi potencialnih proizvajalcev cepiv in samih cepiv pa so se pojavila tudi vprašanja v zvezi z njihovo varnostjo, učinkovitostjo in kakovostjo. Predvsem, ker bodo cepiva proizvedena v zelo kratkem času oziroma bodo na voljo za cepljenje proti covid-19 v manj kot enem letu.

Cepivo bo varno!

Klinično testiranje cepiva proti covid-19 poteka na več kot nekaj 10.000 prostovoljcih na vseh celinah. Skrbno se beleži vsak dogodek in zato lahko zagotovimo, da varnost ne bo kompromitirana. Evropska unija se zaveda, kako pomembno je, da je varno in učinkovito cepivo čim prej dostopno za cepljenje najbolj ranljivih skupin prebivalcev, pa vendar, kar zadeva klinične raziskave Evropska agencija za zdravila ne bo dovolila nobenih bližnjic na račun varnosti in kakovosti cepiva proti covid-19.

Proizvajalci cepiva proti covid-19 razvijajo v okviru treh platform. Evropska komisija je v okviru vseh treh platforma zagotovila konkurenco, da cene cepiv ne bi bile previsoke.

Doroteja Novak Gosarič je pojasnila: “Različna cepiva proti covid-19 bodo prinesla tudi različne učinke. Že sedaj se predvideva, da bo eno izmed cepiv usmerjeno v lajšanje poteka bolezni in bo zato bolj primerno za najbolj ranljive skupine, drugo pa bo namenjeno preprečevanju širjenja bolezni, kar pomeni, da bo bolj primerno za delavce v zdravstvu in zaposlene v ključni infrastrukturi.2

Evropska komisija bo razdelitev cepiv organizirana znotraj posameznih dobav. za katera je komisija opravila prehodno nabavo v okviru skupnega javnega naročila ne EU ravni in sicer skladu z deležem prebivalstva države članice glede na prebivalstvo Evropske unije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pojasnjuje: “Dobava cepiv bo potekala na enakopraven, pregleden in transparenten način, države članice pa bodo dobavljene odmerke cepiva proti covid-19 delile skladno z nacionalno strategijo cepljenja, glede na svoje nacionalne zmožnosti in značilnosti.”

MR