Prepoznajte simptome novega koronavirusa in kako preprečiti okužbe

Število okuženih iz dneva v dan narašča. Ne le v azijskih državah, temveč tudi v sosednji Italiji, kjer so v želji zajeziti virus v nekaterih pokrajinah razglasili izredne razmere.

Priporočljivo je upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe ter si redno umivati in razkuževati roke. Foto: TM
Tudi v Slovenijo bo skoraj brez dvoma virus prej ali slej prišel, so včeraj poročali nekateri osrednji slovenski mediji. V Sloveniji za zdaj še niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom, a je po oceni pristojnih služb pričakovati, da se bo to kmalu spremenilo.

V slovenskih bolnišnicah se resno pripravljajo na možen izbruh koronavirusa, med  prebivalstvom pa prevladuje zmeda, razlog za to je predvsem v pomanjkanju ustreznih in pravočasnih informacij. A kot zatrjujejo pristojni je Slovenija pripravljena na pojav koronavirusa.

Ministrstvo za zdravje je določilo izvajalce, ki bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom. To so predvsem zdravstveni domovi, ki izvajajo 24-urno službo nujne medicinske pomoči. Bolnike bi v prvi fazi sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, Klinika Golnik pa bolnike z območja Gorenjske.

Koronavirus v Evropi

V Evropi so doslej potrdili več kot 300 okužb, največ v Italiji, kjer je doslej umrlo 10 ljudi. Največ okužb so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija (Veneto) ter Emilija-Romanja. O primerih okužb poročajo še iz dežel Piemont in Lacij. Prve primere okužb so potrdili tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem.

Kakšni pa so sploh simptomi in kako natanko se lahko z virusom okužimo?

Čeprav stroka miri, da sta panika in strah zaradi koronavirusa odveč, se očitno želijo ljudje pripraviti, kolikor je le mogoče. Tako so včeraj in v ponedeljek mnogi množično odhajali v lekarne in stali v vrstah, da nakupijo razkužila in zaščitne maske, ki jih je tako v nekaterih lekarnah že zmanjkalo. Stroka svetuje, da v Sloveniji zaščitne maske zaradi koronavirusa trenutno niso potrebne.

Koronavirus se prenaša kapljično

Ker je koronavirus nov tudi za strokovnjake, veliko novega o njem odkrivajo sproti. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 pa je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

Foto: NIJZ

Po do zdaj znanih podatkih se nov koronavirus ne prenaša po zraku, temveč kapljično, na svoji spletni strani piše Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ). Kar pomeni, da se lahko z njim okužite, če ste v tesnejšem stiku z nekom, ki je že bolan. Virus se lahko prenaša v razdalji metra in pol do bolnika. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Če se torej držite osnovnih pravil samozaščite, ki med drugim vključujejo to, da se obolelemu ne približate na manj kot meter in pol, da si redno umivate in razkužujete roke ter da si umazanih rok ne zanašate v usta, nos, oči, obstaja majhna verjetnost, da boste zboleli.

Vir. Ministrstvo za zdravje

Simptomi so podobni preostalim okužbam dihal

Okužbo s koronavirusom bi lahko hitro zamenjali za katero drugo okužbo dihal, kajti simptomi so podobni:

  • povišana telesna temperatura,
  • nahod in izcedek iz nosu,
  • kašelj,
  • pri težjih oblikah občutek pomanjkanja zraka,
  • slabo počutje in utrujenost.

Ali gre pri omenjenih simptomih dejansko za koronavirus in ne za kaj drugega, je torej mogoče ugotoviti le s podrobnejšimi mikrobiološkimi preiskavami, ne zgolj s potrditvijo simptomov. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah, pišejo na NIJZ, kjer javnost redno obveščajo o vsem v zvezi z novim koronavirusom.

Zdravila in cepiva ni, lajšajo se le simptomi

Ker gre pri bolezni COVID-19 za virusno okužbo, antibiotično zdravljenje seveda ne pomaga. Prav tako ne obstaja cepivo, ki bi zaščitilo pred okužbo. Za zdaj tudi protivirusno zdravilo ne, še lahko preberemo n spletni strani NIJZ.

Vir in foto: NIJZ, Ministrstvo za zdravje, STA