Po včerajšnji širši seji kriznega štaba vlade RS zaradi epidemije koronavirusa so predstavniki razkrili, da se nam obeta omejevanje stikov na vseh področjih in zaustavitev celotnega javnega življenja v Sloveniji.

Predsednik vlade, Janez Janša je sporočil, da se do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse ne nujne storitve. Prav tako so včeraj sprostili celotno količino zatišne opreme iz blagovnih rezerv, ki jo bodo prioritetno distribuirali v zdravstvene ustanove in domove za starejše občane.

Ministrica za kmetijstvo, dr. Aleksandra Pivec je zagotovila, da ni strahu pred pomanjkanjem živil. Nekontrolirano kupovanje in gnetenje v nakupovalnih centrih tako ne prispeva k izboljšanju epidemiološke slike.

Minister za obrambo, mag. Matej Tonin je včeraj napovedal začasno zaustavitev vsega javnega prometa v Sloveniji. O tem in drugih novih ukrepih bo krizni štab Vlade Republike Slovenije. Za uradnega govorca križnega štaba Vlade je bil včeraj imenovan Jelko Kacin, katerega se mnogi spomnijo kot uradnega govornika med osamosvojitveno vojno.

Prilagamo povezavo Uradnega lista z objavo Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, Odloka o o razporejanju zdravnikov brez licence (s tem odlokom se določi način vključitve zdravnikov sekundarijev in specializantov (ki so brez licence) v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije) in Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Številne občine sprejemajo tudi svoje odloke o prepovedi obratovanja lokalov in neključnih storitev.

MO Ptuj je sporočila, da so se glede na situacijo in dejstvo, da se ljudje še vedno neodgovorno obnašajo in situacije ne jemljejo resno, odločili, da izvedejo odredbo o PREPOVEDI OBRATOVANJA VSEH LOKALOV IN NE-ŽIVILSKIH TRGOVINPrav tako bodo zaprti vsi javni WC-ji, prepovedano bo združenje in druženje. Vse živilske trgovine morajo upoštevati protokol in zaščititi zaposlene. MO Ptuj prav tako poziva k ukrepom zaščite delavcev v vseh podjetjih z velikim številom zaposlenih.

Vlada RS je občine zaprosila za najvišjo stopnjo angažiranosti pri oskrbi starejših in nemočnih z hrano in drugimi nujnimi zadevami (npr. zdravila) in za pomoč pri varstvu otrok tistih, ki so nujno zadržanih v ključnih poklicih in si varstva ne morejo organizirati drugače.

Na spletnih in Facebook straneh občin in županov se tako vrstijo kontaktni podatki kamor se lahko obrnete. Vse občine pri tem seveda potrebujejo zdrave prostovoljce, ki ne spadajo v rizične skupine. V kolikor zmorete – pomagajte!

 

MT