Preko 700 pernatih in rogatih korantov včeraj dokazalo, do so vredni UNESCO priznanja

ptuj, mednarodna-karnevalska-povorka, nagrajenci

Na Mednarodni karnevalski povorki, ki pomeni vrhunec 58. Kurentovanja, je včeraj nastopilo 2500 etnografskih likov in karnevalskih mask iz 41 skupin, ki so staro mesto novih doživetij ovile v pisane barve. Sprevod po ptujskih ulicah in trgih naj bi si po oceni organizatorja ogledalo 60.000 obiskovalcev. Ob prikazu kurentov pred Mestno hišo je predsednik Vlade RS in častni pokrovitelj 58. Kurentovanja dr. Miro Cerar županu mestne občine Ptuj Miranu Senčarju predal certifikat za vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Svečana predaja certifikata za vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Foto: pigac.si

Zbrane je ob začetku povorke pozdravil Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič, 16. princ karnevala. Ob 27 domačih skupinah je v letošnji povorki sodelovalo tudi 14 tujih skupin iz 7 držav: Francije, Hrvaške, Češke, Srbije, Makedonije, Slovaške in Belgije. Povorka je ponovno poskrbela za pravi spektakel, seveda so največ občudovanja poželi prav kurenti, zbralo se jih je prek 700, pernatih in rogatih, iz 29 društev, združenih v Zvezo društev kurentov. Njihovi zvonci so glasno zadoneli po pustnih ulicah, pred Mestno hišo MO Ptuj so s svojim prikazom dokazali, da so vredni UNESCO priznanja.
Župan MO Ptuj Miran Senčar je ob tej priložnosti povedal: “Izjemno me veseli, da smo danes doživeli enega izmed vrhuncev Kurentovanja, mednarodno karnevalsko povorko, ki vedno privabi veliko ljudi. Iskrena zahvala gre vsem sodelujočim in nastopajočim. Današnjo sončno nedeljo so na Ptuju prav zaradi njih preživeli visoki domači in tuji gostje ter številni obiskovalci od blizu in daleč. Posebna čast pa je letos namenjena kurentom in korantom.” Dodal je še, da je vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva potrditev, da naši kraji skrivajo neprecenljiv biser med ljudskimi običaji. “Naj nas zven kurentovih zvoncev ponese v pomlad!”, je še dodal.
Ob predaji certifikata so bili prisotni tudi Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, Branko Brumen, predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC in Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov, slednja sta bila po sklepu Vlade RS tudi člana uradne delegacije v Južni Koreji ob umestitvi obhodov kurentov na UNESCO seznam 7. decembra 2017.

Foto: pigac.si

Branko Brumen, predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC je izrazil navdušenje: “Zgodovinski dogodek za kurente, Kurentovanje in Ptuj ter tudi za Slovenijo in Evropo. Zdaj so kurenti tudi uradno v zakladnici tisočletij duhovnosti človeštva.”
Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov, je dodal: “Danes je tisti zgodovinski dan, tista pika i v celotni zgodbi. Poklon vsem kurentom, ta UNESCO certifikat je zanje in za vse nas.”

Orači iz Lancove vasi na mednarodnem pustnem karnevalu. Foto: pigac.si
Foto: pigac.si

V karnevalski povorki so se nato predstavili še kurentu sorodni etnografski kožuharji, Mečkarji iz makedonskega Prilepa in stalni gostje na Ptuju Princi iz Arlona v Belgiji. Karnevalski del so popestrile tudi češke Mystique with wings in zabavni klovni Mülhüser Waggis iz Francije, ki že leta obiskujejo ptujsko Kurentovanje.

Maska Zlate športne trofeje iz Male vasi je osvojila 3. mesto. Foto: pigac.si

Obiskovalci so občudovali tudi mavrično fantazijo iz Spuhlje, hugote in hugoline iz Moškanjc, duhce iz Bukovc, male Rimljančke iz Sodincev, candy shop Bukovske mladine, Aladina in duh iz svetilke iz vasi Soviče Dravci, žive skice skupine Siget Stojnci, zlate športne trofeje iz Male vasi ter parado Los Muertos iz skupine Maska Stojnci.
Sprevod povorke se je zaključil pri Minoritskem samostanu. Pustna zabava se je za obiskovalce nadaljevala pred Mestno hišo s skupino Aplavz, za udeležence povorke pa v karnevalski dvorani, kjer so z nagradnim fondom 8.000 EUR razglasili zmagovalne karnevalske maske.
Letošnji nagrajenci
1. mesto: Mali Rimljančki, Sodinci
2. mesto: Candy shop, Bukovci mladina
3. mesto: Zlate športne trofeje, Mala vas
4. mesto: Parada los muertos, Maska Stojnci
5. mesto: Aladin in duh iz svetilke, Soviče Dravci
6. mesto: Mavrična fantazija, Spuhlja
7. mesto: Žive skice, Siget Stojnci
8. mesto: Hugoti in Hugoline, Moškanjci
9. mesto: Olgožužki, OŠ Olge Meglič Ptuj
10. mesto: Zaspančki, Društvo Koncil
Posebna nagrada Terme Ptuj: Družina naše kranjske čebela, OŠ Selnica ob Dravi
TM, PR Kurentovaje, Foto: pigac.si