Predstavili program festivala Dnevi poezije in vina avgusta na Ptuju

Pred dnevi je bila na Ptuju v Domu KULTure Muzikafe novinarska konferenca organizatorjev letošnjega že 22. festivala Dnevi poezije in vina Ptuj 2018. Programski vodja, pesnik Aleš Šteger je napovedal bogat program in festival presežkov.

Že 21. avgusta se bodo zgodili Večeri pred Dnevi, po različnih kraji po Sloveniji in v zamejstvu, Dnevi poezije in vina pa bodo na trgih in ulicah srednjeveškega Ptuja potekali od 22. do 25. avgusta. Tudi letos bo festival spremljalo vrsto dogodkov; od zasebnih branj, vinskih degustacij in vinskih delavnic, do dogodkov namenjenih najmlajšim obiskovalcem.

Utrinek z novinarske konference, na kateri je sodeloval tudi ptujski podžupan Gorazd Orešek. Foto: Igor Benčevič

Častna gosta festivala izraelska pesnica Agi Mishol in nemški pesnik Michael Krüger

Dnevi poezije in vina, eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in enološko umetnost, vsako leto v zadnjih toplih avgustovskih dneh obiskovalcem ponudi pesniška, enološka, kulinarična, glasbena, vizualna in številna druga nepozabna doživetja, ki oživijo ozke uličice srednjeveškega Ptuja.

S festivalom Dnevi poezije in vina oživijo ulice srednjeveškega Ptuja; foto: Boris Voglar

Častna gosta 22. izvedbe festivala bosta ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic Agi Mishol in nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti Michael Krüger. Posebna pozornost bo posvečena poeziji slovenskega pesnika Jureta Detele (1951-1992), katerega zbrana dela bodo v letu 2018 izšla v knjižni zbirki Beletrina.
Nadaljevali bodo tudi sodelovanje z berlinsko Allianz Kulturstiftung ter skupnim projektom Odprto pismo Evropi. Seveda pa ne bomo izpustili niti aktivnosti v okviru pesniške platforme Versopolis, promenade poezije, zasebnih branj in drugega dogajanja, ki vsako leto pritegne največ obiskovalcev.

Vsak večer bodo obiskovalci prisluhnili tudi glasbi. Na otvoritvi bo nastopila Mia Žnidarič in trio, četrtkov večer bo popestrila avstrijska skupina Month of Sunday, petkovega Tori Tango, za zaključek festivala pa se obeta nastop Vlada Kreslina in Malih bogov.
Štirje dnevi festivala nepozabnih doživetij

Programski vodja in selektor festival Aleš Šteger je na nedavni novinarski konferenci napovedal, da so pripravili festival presežkov z izjemnim programom. Na dvaindvajsetih Dnevih poezije in vina bo nastopilo dvajset pesnic in pesnikov iz petnajstih držav. Izbrala sta jih letošnja selektorja, britanski pesnik in urednik Roderick Mengham, ki bo tudi sam nastopil kot pesnik, ter slovenski pesnik, pisatelj, urednik in prevajalec Aleš Šteger.
Foto: arhiv Dnevi poezije in vina, Igor Benčevič, Boris Voglar