Predsednik vlade in obrambna ministrica danes v Ormožu

gzs, poligon, ormož, odprtje

Slovesno odprtje prvega gasilskega regijskega poligona v Sloveniji

Regijski poligon iz zraka. Foto: GZ Ormož

V Ormožu je vse pripravljeno na današnjo sobotno otvoritveno slovesnost poligona za usposabljanje gasilcev Podravske regije. Poligon v Ormožu je prvi od sedemnajstih, ki jih Gasilska zveza Slovenije načrtuje zgraditi v prihodnjih letih po gasilskih regijah. Slovesno odprtje poligona bo danes ob 10. uri, na svečanosti pa bosta med visokimi gosti prisotna tudi predsednik vlade RS dr. Miro Cerar in ministrica za obrambo RS Andreja Katič.

Z gradnjo poligona za usposabljanje gasilcev Podravske regije na hektar velikem zemljišču, med nekdanjo ormoško tovarno sladkorja in modernizirano železniško progo, je Gasilska zveza Slovenije pričela lani jeseni. Poligon je zgrajen po tipskem načrtu, ki je enak za gradnjo vseh 17 gasilskih vadbenih centrov po Sloveniji, sicer pa gradnja potekala v režiji GZS, obveznosti ormoške gasilske zveze pa so med drugim asfaltirana površina okolice poligona in urejena elektrika ter voda na poligonu. Tudi zemljišče in vse ostalo je dodatna naložba in vložek GZ Ormož.

Betonski stolp visok 14,5 metra. Foto: TM

Sodobno urejen poligon med drugim sestavljajo asfaltirana ploščad, betonski stolp visok 14.5 m, tri različne vrste hidrantov ter bazen, ki bo služil za reševanje iz globin in simuliral vodni vir. Ob bazenu je prav tako urejena ploščad, namenjena urjenju v tehnično-reševalnih vajah. V sklopu poligona sta večja zelena površina in pokrit zunanji prostor, ki bo služil kot učilnica na prostem, kar bo zagotovo posebnost poligona v Podravju.. Ob poligonu bodo postavljeni še sanitarni in skladiščni kontejnerji, v katerih pa bo deponirana oprema.

Na poligonu bo predstavljenih 13 delovnih točk

Na dan otvoritve bo v celoti predstavljen namen poligona in vaj, ki jih je mogoče izpeljati na novozgrajenem poligonu v delovnih točkah pa bo del njegovega namena tudi predstavljen. Dušan Vižintin, član poveljstva GZS in regijski poveljnik, je pred sobotno otvoritvijo med drugim povedal, da bodo regijski gasilski vadbeni poligoni  namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski ravni.

Na poligonu se bo izvajalo praktično usposabljanje gasilcev na tečajih za operativnega gasilca in višjega gasilca, ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Prav tako se bo poligon uporabljal za izvajanje praktičnih vaj gasilcev v obliki urjenja enot, oddelkov in skupin. Poligon izpolnjujejo pogoje za opravljanje vaj v učnih programih Gasilske zveze Slovenije. Na vadbenih poligonih bo možno izvajati vaje in tekmovanja gasilsko športnih tekmovalnih disciplin.

TM, foto: TM, GZ Ormož