Predsednik republike na Destrniku

predsednik republike, OŠ Destrnik-Trnovska vas, 300 let

Obeležili 300-letnico prve omembe šolstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 300-letnici omembe šolstva na Destrniku, kjer je bil tudi slavnostni govornik. Ob tej priložnosti si je predsednik Pahor ogledal tudi razstavo, ki so jo na šoli posvetili jubileju, vpisal pa se je tudi v šolsko spominsko knjigo.

Uvodoma se je zahvalil Dragu Skurjenemu, ravnatelju OŠ Destrnik-Trnovska Vas, za vabilo na slovesnost, Vladimirju Vindišu, županu občine Destrnik, pa je predsednik namenil besede hvaležnosti za vse napore, ki jih skupaj s sodelavci in ob podpori občank in občanov, usmerja v ohranjanje žlahtne tradicije šolstva na Destrniku in urejenosti njihovega kraja.
“Slovenci se kot narod, kot nacija, premalokrat spomnimo, da nismo prehlajeni predmet zgodovine kratkega roka, temveč so naše korenine čvrste. V nekem trenutku smo razumeli okno priložnosti in ustanovili lastno državo. Šolstvo, ki morda sprva ni bilo postavljeno, da bi vzgajalo slovenstvo, je omogočilo, da je slovenščina prodrla v šolske razrede,” je govor zaključil predsednik Pahor.
Ravnatelj Drago Skurjeni pa je na slovesnosti poudaril, da je jubilej priložnost, da se zahvalijo in izrazijo spoštovanje do vseh, ki so soustvarjali zgodovino in podobo destrniškega šolstva. To je namreč igralo pomembno vlogo pri razvoju kraja.

TM, Vir: urad predsednika, STA

Foto: Harmonija zvoka