Pred premiero novega dokumentarnega filma Tinčka Ivanuše

Snemalec Tinček Ivanuša je ustvaril na desetine nagrajenih dokumentarnih filmov in njegov zadnji je dokumentarec o kozolcih na Slovenskem.

Uspešni filmar, Ptujčan Tinček Ivanuša; foto: Franc Milošič
S svojo kamero je Tinček Ivanuša zadnjih pet let obiskoval kozolce po vsej Sloveniji, ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti in dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.

Slavnostna premiera dokumentarnega filma Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti bo v soboto, 1. junija, ob 17. uri v dvorani OŠ Olge Meglič na Ptuju.

Po več kot 120 potovanjih po vsej Sloveniji v njegovi nepogrešljivi »katrci« in s filmsko kamero je Ptujčan Tinček Ivanuša končal dokumentarni film o kozolcih na Slovenskem. Foto: Franc Milošič

Nastala je enkratna predstavitev slovenske posebnosti

Kozolci so vrhunec slovenskega lesnega stavbarstva in njihova usoda je danes na preizkušnji. Po deželi je še veliko vrhunskih in skozi stoletja dobro ohranjenih, nekateri pa tudi že nenadomestljivo propadajo. Tinček Ivanuša je s svojo kamero v zadnjih petih letih obiskoval kozolce po vsej deželi od Gorenjske in Dolenjske tja do Slovenskih goric, poiskal številne sogovornike in se o usodi kozolcev pogovarjal tako z lastniki kot največjimi slovenskimi strokovnjaki in poznavalci. Tako je ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti.

Pri snemanju je srečal ogromno pričevalcev, lastnikov in poznavalcev kozolcev

Lani maja, po zaključku snemanja, je Ivanuša za Delo povedal: »Pri dokumentarcu o kozolcih sem sodeloval z dr. Janezom Bogatajem in dr. Vitom Hazlerjem, pa s konservatorjem mag. Dušanom Štepcem in seveda še mnogimi drugimi. Poznavalec kozolcev Lojze Gregorčič iz Šentruperta mi je ogromno pomagal, pa seveda tudi Dežela kozolcev, tudi iz Šentruperta. Ogromno pričevalcev, lastnikov in poznavalcev kozolcev sem vključil, vse pokrajine s kozolci na Slovenskem sem oblezel in posnel, tudi najstarejšega prek dvesto let starega Turkovega toplarja v Suhi krajini, pa tudi nekaj že razpadajočih.«

Tinček Ivanuša pri svojem vsakdanjem delu na Ptuju; foto: Franc Milošič

Scenarij sta napisala: Tinček Ivanuša in Franc Milošič, slednji je tudi avtor besedila. Glasbo je napisal Lado Jakša, končni izdelek pa je nastal v Videoprodukciji Tinček Ivanuša.

Foto: Franc Milošič