Pred petkovim odprtjem 29. razstave Dobrote slovenskih kmetij

V minoritskem samostanu na Ptuju bodo vrata 29. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij na stežaj odprli ta petek, 18. maja, ob 12.30. Na ogled bo preko tisoč izdelkov, največ so jih prijavile kmetije iz Podravja, razstavo pa bo spremljal tudi bogat spremljevalni program.

Predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zavoda Ptuj, generalnih sponzorjev, Zavoda za turizem Ptuj ter župan MO Ptuj Miran Senčar, so na nedavni tiskovni konferenci v Mestni hiši na Ptuju predstavili program in pestro dogajanje v okviru 29. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij.

Na tiskovni konferenci so predstavili program in pestro dogajanje na 29. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij. Foto: Črtomir Goznik

Letos je vodilna regija Dolenjska z Belo Krajino in Posavjem, v ocenjevanju je 1070 izdelkov v 15 skupinah, letošnja razstava pa bo potekala pod častnim pokroviteljstvom ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židana.

Danes ocenjujejo izdelke iz žit

Prejšnji teden so na Ptuju opravili še zadnje ocenjevanje mlečnih izdelkov, ki je tudi najbolj močna skupina prijavljenih izdelkov, kot zadnje pa je danes na vrsti še ocenjevanje izdelkov iz žit.

Ocenjeni so tudi že mlečni izdelki; foto: KGZ Ptuj

Posebnost letošnje razstave je slovenska potica, ki je zaščitena in na to temo pripravljajo tudi strokovno predavanje, k sodelovanju pa so povabili tudi zamejske organizacije iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške, da na razstavo na Ptuj prinesejo vzorce njihovih potic in jih postavijo na ogled obiskovalcem, je povedal Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora.

Pestro kulturno in prodajno dogajanje, očarljiv ambient minoritskega dvorišča, degustacije izdelkov s kmetij, razne delavnice domačih obrti, razstava likovnih otroških del, dan odprtih vrat za šole, strokovni posveti, podelitev znakov kakovosti, folk fest in še veliko več se bo na Ptuju dogajalo med 18. in 20. majem.

Ptujski gostinci ta teden ponujajo gibanico, eden od ponudnikov je tudi Gostišče pri Tonetu Svenšku na Bregu; foto: arhiv Svenšek

Omeniti velja še pestro kulinarično ponudbo v šotoru, predstavitev čebelarjev, ki bodo 20. maja obeležili prvi svetovni dan čebel, med 14. in 20. majem je na Ptuju Teden gibanic, ki jih pripravljajo priznani ptujski gostinci, organizatorji razstave pa so k sodelovanju povabili tudi Območno gasilsko zvezo Ptuj, ki bo prav tako ta konec tedna na Ptuju gostila velik gasilski dogodek – Kongres Gasilske zveze Slovenije.

Na ogled razstave in na pokušnjo slastnih domačih izdelkov organizatorji v minoritski samostan vabijo med 18. in 20. majem, razstava pa bo na ogled vsak dan med 9. in 18. uro.
Foto: Črtomir Goznik, KGZ Ptuj