Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Na današnji dan pred 28 leti so razglasili rezultate plebiscita, ki se ga je 23. decembra 1990 udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev v Sloveniji. Odgovarjali so na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« Za je glasovalo 1.289.369 ljudi oziroma 95 odstotkov tistih, ki so se referenduma udeležili, kar je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri na dan plebiscita, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo. Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Praznik se je do septembra leta 2005 imenoval dan samostojnosti, s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih pa so ga dopolnili z »in enotnosti«, saj naj bi na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Praznično po državi

Osrednja državna slovesnost je že bila konec minulega tedna, prav tako osrednji slovesnosti na Ptuju in v Ormožu. Marsikje bodo proslave pripravili tudi danes, na praznični dan. Ptujčani so se pred državnim praznikom, dnevom samostojnosti in enotnosti, na slovesnosti v Dominikanskem samostanu zbrali v petek, 21. decembra, kjer je zbrane nagovorila Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, v kulturnem programu pa je nastopil Pihalni orkester Ptuj pod vodstvom dirigenta Fredija Simoniča z glasbeno gostjo Alyo.

Slavnostno na Ptuju ob dnevu samostojnosti in enotnosti; foto: Langerholc

V Ormožu podelili občinska priznanja

Svečanost ob dnevu samostojnosti in enotnosti je občina Ormož pripravila minuli petek, ko so v Beli dvorani grajske pristave podelili tudi občinska priznanja. Uvodni nagovor je imel župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je med drugim dejal, da praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ni samo stičišče zgodovinskih spominov, temveč tudi pogled v prihodnost. Vsi skupaj potrebujemo veliko mero solidarnosti in medsebojnega sodelovanja, pa bomo lažje stopali v korak s časom, je še poudaril Vrbnjak ter čestital dobitnikom letošnjih občinskih priznanj.

V Ormožu so praznovanje državnega praznika združili s podelitvijo občinskih priznanj; foto: arhiv TKV Ormož

Srebrno plaketo sta prejela Aktiv kmečkih žena Kog in dr. Leonida Novak, zlato plaketo občine Ormož za leto 2018 pa je prejelo Društvo upokojencev Miklavž pri Ormožu.
Foto: Langerholc, arhiv KTV Ormož