Praznik dela in prvomajske budnice nekoliko drugače

 

Številne državne ali osebne praznike letos zaznamuje epidemija. Posledično jih praznujemo precej drugače. Tako smo se ob prvem maju letos odpovedali kresovanjem, množičnim piknikom in prireditvam, pa tudi kakšen družinski izlet bo odpadel. Nekaj pa k temu prispeva tudi slabo vreme.

Mednarodni praznik dela praznujemo že 130 let. Praznik dela se po svetu namreč obeležuje že od leta 1890 v spomin na dogodke, ki so se odvili leta 1886 v Chicago, kjer so delavci v organizirani stavki zahtevali več pravic, med katerimi je prednjačila zahteva po 8-urnem delovniku.

Na prvomajsko jutro sicer po Sloveniji poznamo tradicijo prvomajskih budnic. Te so letos po številnih krajih, zahvaljujoč inovativnosti prebivalcem, potekale nekoliko drugače. V večini primerov so bili aktivni predvsem prostovoljni gasilci, ki so prvomajske budnice predvajali preko alarmnih sistemov ali avtomobilskih oglaševalcev. Spet drugje so godbe zgolj upoštevale varnostna navodila in ohranjale zadostno medsebojno razdaljo. Vsekakor dejanje, ki pozitivno vpliva na naše razpoloženje.

Ali ste imeli prav posebno budnico tudi v vaših krajih?

 

MR