Praznično na širšem Ptujskem

Marsikje po Sloveniji bo že danes nadvse praznično, saj bodo po mestih in vaseh postavljali majska drevesa, ki jih še zmeraj dojemamo predvsem kot simbol svobode in delavskih pravic.

Že od nekdaj je navada po vseh slovenskih pokrajinah, da fantje na začetku meseca maja sredi vasi postavijo mlaje, visoke smreke ali jelke z obeljenim deblom in zelenim vrhom. Ponekod vrhove še lepo okrasijo.

Ptujčani ob prazniku dela na Panorami
Mestna občina Ptuj osrednjo ptujsko prireditev ob prazniku dela s kresovanjem pripravlja 30. aprila, ob 19.30 na Panorami postavili majsko drevo. Slavnostni govornik na proslavi bo Anton Rozman, podpredsednik ZSSS, tradicionalno bo nastopil tudi Pihalni orkester Ptuj.
Sledilo bo kresovanje z zabavnim programom in glasbenimi skupinami.

Kres na ptujski Panorami je pripravljen Foto: Milan Klemenc

Pripravili so še vrsto zanimivi športnih in zabavnih dogodkov. 1. maja zjutraj se bodo Ptujčani prebujali z budnico Pihalnega orkestra Ptuj, zabava pa se bo na Panorami nadaljevala tudi 1. maja popoldne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praznično tudi v občini Hajdina

Na Sp. Hajdini so mlaj že postavili
Vaški odbor Sp. Hajdina je majsko drevo že postavil na predvečer praznika, 26. aprila, ko je bilo na Sp. Hajdini tudi tradicionalno vaško druženje.

Kresovanje in postavitev majskega drevesa v Hajdošah
Vaški odbor Hajdoše je v sodelovanju s sekcijo hajdoških oračev in ob pomoči društev v vasi v zahvalo vaščanom, ki omogočajo ohranjanje starih običajev 26. aprila v športnem parku Hajdoše že pripravil kresovanje. Majsko drevo bodo v Hajdošah pri gasilskem domu postavili v ponedeljek, 30. aprila 2018, ob 17. uri, pri gasilskem domu v Hajdošah.

Postavitev majskega drevesa in kresovanje v Skorbi
Vaški odbor Skorba, orači, vaški kletarji z društvi in sekcijami na vasi pripravlja tradicionalno postavitev majskega drevesa in kresovanje z družabnim srečanjem. Dogodek v Skorbi bo v ponedeljek, 30. aprila, ob 17. uri.

Postavitev majskega drevesa v Gerečji vasi
Tudi Vaški odbor Gerečja vas se pripravlja na postavitev majskega drevesa. Mlaj bodo v zrak dvignili v ponedeljek, 30. maja, ob 17. uri pri vaški vagi.
Postavitev majskega drevesa na Zg. Hajdini
Člani Vaškega odbora Zg. Hajdina bo ob pomoči vaščanov mlaj postavil v ponedeljek, 30. maja, ob 17. uri. Družabni dogodek ob majskem drevesu bo pri kapeli Marte Sitar.

Popoldne bodo mlaj postavili v Slovenji vasi
Pri gasilskem domu v Slovenji vasi bodo danes ob 17. uri že po tradiciji postavili majsko drevo. Dogodek na predpraznični dan pripravlja Vaški odbor Slovenja vas v sodelovanju z društvi na vasi. Zvečer bodo v Slovenjevaščani zakurili tudi kres.

Mlaj v Dražencih
Tudi Vaški odbor Draženci vabi na postavitev majskega drevesa, in sicer v ponedeljek 30. aprila, ob 17. uri. Dogodek bo pred domom vaščanov Draženci. V torek, 1. maja pa vsa vaška društva v sodelovanju z vaškim odborom vabijo na tradicionalno druženje vaščanov v Draženski jami. Ob 8. uri bodo pričeli s tradicionalnim prvomajskim ribiškim tekmovanjem in nadaljevali ob 15. uri, ko se bosta v odbojki pomerili ekipi Dam : Deklet, ob 17. uri pa bo še tradicionalna nogometna tekma Stari : Mladi. Ob 18.30 uri se bodo ekipe vaških društev pomerile v vleki vrvi.
Foto: Nina Bedrač (Vaščani Hajdoš ob lanskem mlaju)