Praznična Vidova nedelja

Mesec junij bo pri sv. Vidu v znamenju praznovanj. Od Vidove nedelje, osrednji praznični dan je bil včeraj, pa do 1. julija se bodo zvrstile slovesnosti in praznovanja.

Osrednje praznovanje je bilo včeraj na Vidovo nedeljo, ko je bil občinski in župnijski praznik ob prazniku farnega zavetnika sv. Vida, osrednja občinska slovesnost pa bo v petek, 22. junija. Na Vidovo nedeljo se je župniji za dobro sodelovanje zahvalil videmski župan Friderik Bračič, slovesnosti pa se je med drugim udeležila tudi domačinka, državnozborska poslanka Suzana Lep Šimenko.

Gostje v sprevodu do Vidove cerkve

Občina Videm je v program prireditev uvrstila vrsto zanimivih dogodkov, posebej slovesno pa je bilo včeraj v župnijski cerkvi sv. Vida, ko je bil opravil slovesen blagoslov obnovljene cerkve in na novo odkritih ter obnovljenih fresk, ki imajo pomembno zgodovinsko vrednost.

V procesiji v Vidovo cerkev

Slovesnost na Vidovo nedeljo se je začela s svečanim sprevodom do cerkve sv. Vida, v katerem so sodelovali predstavniki društev iz občine Videm, nekateri z društvenimi prapori, drugi v uniformah in narodnih nošah, v cerkev pa so ponesli tudi darove, ki so jih kasneje pri maši prinašali pred oltar. V sprevodu so se Videmčanom pridružili tudi gostje iz pobratene občine in župnije Bednja na Hrvaškem, za prijetne melodije pa so skrbeli ljudski godci iz Vidma, Hajdoš in harmonikarji Veseli Jožeki iz Vidma.

V procesiji so bili tudi prapori društev

Vidova cerkev doživela temeljito notranjo prenovo

Pri slovesni maši je bil blagoslov obnovljene cerkvene notranjosti in fresk, ki ga je opravil novi provincial p. dr. Igor Salmič. In kot je ob zaključku svete maše povedal pater Tarzicij Kolenko je bilo prav s freskami največ dela.

»Zaradi zgodovinske vrednosti so freske največja dodana vrednost zadnjih desetletij. Predvidevali smo, da skoraj ni mogoče, da Vidova cerkev ne bi imela v preteklosti nobenih poslikav. Dobre slutnje so obrodile lepo presenečenje. Pet fresk smo obnovili, oziroma obnova še traja. Naprej nismo raziskovali, verjetno bi še kaj bilo, pa naj ostane nekaj še za raziskovanje prihodnjim rodovom.”

Po besedah p. Tarzicija Kolenka so na novo odkrite freske v cerkvi sv. Vida največja dodana vrednost zadnjih desetletij. Foto: TM

“Obnovljeni in prepleskani so zidovi in strop v župnijski cerkvi, obnovljena električna oprema, križev pot in kipi evangelistov, obnovili smo klopi in klečalnike, tabernakelj, tapete in pet fresk. Hvala vsem za dar, hvala tudi občini Videm, ki je prispevala svoj delež,” je še povedal p. Tarzicij Kolenko.

V Vidovi cerkvi je prisotne nagovoril tudi videmski župan Friderik Bračič.

Stojnice polne dobrot, povrhu pa še županovo vino

Po maši se je praznovanje nadaljevalo s pogostitvijo na stojnicah pred cerkvijo, kjer so dobrote ponujale gospodinje in kletarji iz občine Videm. Obiskovalcem so po tradiciji ponudili tudi županovo vino.Foto: TM