Praznična Florjanova nedelja

4. maja je bil godovni dan sv. Florjana, ki velja za patrona proti požarom in poplavam in je zelo čaščeni zavetnik gasilcev. V Spodnjem Podravju smo na ta dan doživeli neurje s točo in poplave, katerih posledice so gasilci odpravljali še včeraj.

Marsikje po Sloveniji in tudi v Spodnjem Podravju je bilo včeraj nadvse praznično. Gasilci in gasilke mnogih prostovoljnih gasilskih društev in gasilskih zvez so se zbrali pri Florjanovi maši in s tem počastili svojega zavetnika sv. Florjana ter se mu, tako kot vsako leto, priporočili z dobrimi željami.

Florjanova nedelja na Selih in Hajdini

Na Florjanovo se še danes v marsikateri župniji gasilci v gasilskih uniformah po stari šegi udeležujejo svetih maš. V krajih in občinah Spodnjega Podravja je bilo včeraj slovesno, saj so na Florjanovo nedeljo ponovno obudili ta lep običaj. Gasilci PGD Sela v GZ Videm so se včeraj zbrali v domači cerkvi sv. Družine na Selih, kjer mašo za gasilce daroval pater Jože Petek.

Florjanova nedelja v PGD Sela. Foto: arhiv PGD Sela

V občini Hajdina so se gasilci GPO Hajdina iz gasilskih društev Draženci, Hajdina, Gerečja vas, Slovenja vas in Hajdoše zbrali na osrednjem občinskem trgu, od tam pa se je 100 gasilk in gasilcev v spremstvu godbe na pihala občine Podlehnik odpravilo v farno cerkev Sv. Martina, kjer je mašo za gasilce daroval farni župnik, naddekan Marijan Fesel. Osrednji govornik je bil Ivan Brodnjak, poveljnik GPO Hajdina, ki je med drugim spomnil na lanski svečani dogodek, ko so se na Hajdini spomnili 25-letne tradicije tega dogodka.

Florjanova nedelja v občini Hajdina
V cerkvi sv. Martina na Hajdini je zbrane gasilce in gasilke nagovoril občinski poveljnik Ivan Brodnjak.

Gasilci veliko prispevajo k varnejšemu in lepšemu življenju

»Gasilstvo pa ni samo gašenje požarov. Aktivni smo v vseh sferah družbenega življenja in zaradi nas je življenje na vasi veliko lepše ter varnejše. Prijateljstvo in dobri pozitivni odnosi med gasilci in ostalimi v našem okolju pa vplivajo na naše zadovoljstvo. Občutek varnosti in da v nesreči ne bomo ostali sami, pa nas gasilce tudi po javnem mnenju v Sloveniji daje na prvo mestu med najbolj priljubljenimi inštitucijami. Ostanimo takšni kot smo, krepimo si zavest in se izpopolnjujmo v znanju, da bomo resnično lahko pomagali ljudem, ko nas najbolj potrebujejo,« je še povedal Ivan Brodnjak

Maša za gasilce pri Svetem Tomažu

Tudi v farni cerkvi pri Svetem Tomažu je bila včeraj slavnostna sveta maša namenjena gasilkam in gasilcem Gasilske zveze Sveti Tomaž, iz prostovoljnih gasilskih društev: Koračice, Trnovci, Savci in Pršetinci. Mašo je daroval farni župnik Tomislav Roškarič, ki je svoji pridigi omenil pomen gasilcev, gasilstva v Sloveniji in spregovoril o življenju in delu svetega Florjana.

Florjanova nedelja pri Svetem Tomažu. Foto: Ivan Trunk

Slovesno tudi v Zavrču in Miklavžu pri Ormožu

Završki gasilci v družbi farnega župnika Jožeta Pasičnjeka. Foto: arhiv PGD Zavrč

Gasilci in gasilke PGD Zavrč so se na Florjanovo nedeljo zbrali pri sveti maši v župnijski cerkvi sv. Miklavža v Zavrču, kjer je mašo za gasilce daroval farni župnik Jože Pasičnjek. Slovesno pa je bilo včeraj tudi v PGD Miklavž pri Ormožu.

Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu na Florjanovo nedeljo; foto: arhiv PGD Miklavž pri Ormožu

TM, foto: TM, Ivan Trunk, PGD Sela, PGD Zavrč, PGD Miklavž pri Ormožu