Praznična Anina nedelja na Selih

sela, anino, zlata_maša, minorit, marijan_cafuta

Zahvalna zlata maša p. Marijana Cafute

Pri sv. Družini na Selih, v župniji sv. Vida, je bil včeraj poseben, prazničen dan. Na Krištofovo nedeljo so slovesno obhajali praznik svetih Ane in Joahima, sozavetnikov podružnične cerkve in že po tradiciji je bilo pri podružnični cerkvi žegnanje.

Cerkev sv. Družine se je na Anino odela v praznično podobo.

Anina nedelja, 23. julija, pa bo za vedno ostala zapisana v župnijsko kroniko in prav gotovo tudi srca vseh videmskih župljanov, še posebej selskih, saj je rojak, domačin p. Marijan Cafuta, obhajal zahvalno zlato mašo ob svoji 50-letnici duhovništva. V cerkvi sv. Družine, je namreč 2. julija leta 1967 obhajal novo mašo in po 50 letih, je zlatomašnik pristopil k istemu oltarju in se z vsemi zbranimi zahvalil za veliko milost, da ga je poklicala v posvečeno službo duhovništva, za veliki dar, da mu že 50 let zvesto služi. Poseben pozdrav so zlatomašniku namenile vse tiste žene, ki so si ponosno nadele zlate šale, in možje v zlatih kravatah; to so namreč tisti farani, ki so pred 50 leti, takrat še kot mlada dekleta in fantje, v selski cerkvi skupaj s p. Marijanom Cafuto obhajali novo mašo.

P. Marijan Cafuta

V znak dobrodošlice in v zahvalo je zlatomašnik prejel veliko dobrih želja in poklon domačih faranov, ob tem pa tudi prav poseben šopek zlatih vrtnic, ki so ga naredile spretne in potrpežljive roke članic Društva podeželskih žena in deklet Lancova vas. Na praznovanju so se zlatomašniku se pesmijo poklonili pevci obeh mešanih pevskih zborov iz videmske župnije, zaigrala je godba na pihala Podlehnik, igrali so Veseli Jožeki, domačini na Selih pa so pripravili pogostitev za vse obiskovalce Aninega žegnanja.

Zlatomašnik v družbi svojih krajanov, ki so ga za novi maši spremljali pred 50 leti.

Kdo je pater Marijan Cafuta?

Pater Marijan Cafuta se je rodil 4. novembra leta 1943 v Podlehniku. Do petega leta je bila družina v Halozah, nato pa so se preselili v sosednjo župnijo sv. Vida, v Zg. Pristavo pri Selah. Nižjo gimnazijo je končal v Lovrencu na Dr. polju. Po vstopu v minoritski red leta 1958, po študiju na Katoliški fakulteti v Zagrebu in eno leto v Ljubljani, je bil na praznik sv. Petra in Pavla leta 1967 posvečen v duhovnika. Nato je nadaljeval študij teologije v Gradcu. Dušnopastirsko aktiven je bil v Gradcu, na Ptuju in Ptujski Gori, pri sv. Trojici v Halozah in v Stopercah.

Leta 1976 se je preselil v samostan La Vigna v Rim, kjer je pričel študij kanonskega prava na papeškem Lateranshem vseučilišču in ga leta 1979 končal z dizertacijo »Osebnost človeka pod pokorščino«. Zraven je že obiskoval Studium Rotale na Rimski Roti in leta 1981 uspešno opravil zaključni izpit v latinskem jeziku v Palazzo della Cancelleria ter prejel diplomo advocatus Rotalis in pravico opravljati naloge advokata v vseh škofijskih sodiščih. Pripravljal je postopke kandidatov za razglasitev blaženih v Würzburškem območju. Po triindvajsetih letih službe na cerkvenem sodišču se je p. minorit dr.inr. can. Marijan Cafuta poslovil in odšel v domače kraje v zaslužen pokoj. Sedaj dela in živi v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju.

TM, PK, Foto: TM