Povorka se je zaključila!

Na Ptuju je z mednarodno povorko, ki je v najstarejše slovensko mesto po dveh letih omejitev zaradi epidemije znova privabila več desettisoč obiskovalcev, nastopil vrhunec 63. Kurentovanja. Skupaj s skoraj 800 kurenti se je predstavilo več kot 2500 mask iz 35 skupin, od tega štiri iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije.

 

Kar 75 skupin, skoraj 2700 udeležencev iz Slovenije, Romunije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine in Nemčije je navdušilo gledalce, ki jih po povorki zabava Karneval band pred mestno hišo.

Povorka je bila najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2023, saj si jo je ogledalo več kot 40.000 obiskovalcev iz celotne Slovenije in tujine, kar pomeni več kakor podvojeno število prebivalcev Ptuja.

Po predstavitvi avtohtonih likov iz Slovenije in tujine je karnevalsko vzdušje v slovenskem najstarejšem mestu doseglo vrhunec, saj se je s svojimi domišljenimi kreacijami predstavilo enajst skupin karnevalskih mask, ki so se potegovale za nagrade.

Ocenjevalno žirijo so letos sestavljali Mitja Gjurasek in Sanja Veličković, oba modna kreatorja, ter zgodovinarka Marija Hernja Masten:

»Letos se je prijavilo v tekmovalni del 10 skupin. Komisija v sestavi Mitja Gjurasek, Sanja Veličković in jaz smo seveda imeli težko delo, kajti vse skupine, ki pridejo na Ptuj, so zmeraj zelo lepe. Izdelane imajo prelepo koreografijo in je v bistvu zelo težko določiti tistega najboljšega. Seveda ocenjujemo zmeraj po štirih kategorijah, to je izvirnost, izdelava mask, njihov nastop in številčnost. Naša komisija je na koncu po seštevku točk do 5 določila, da dobijo tretje mesto Črički z 51 točkami, Indijska poroka drugo mesto s 57 točkami in Šumarji, 58 točk, prvo mesto.«

Kot v preteklih letih so z najrazličnejšo animacijo, glasbeno skupino Karneval band in DJ-i organizatorji nagovarjali obiskovalce tudi po osrednji povorki, ko je mesto zaživelo v sproščenem, norčavem vzdušju.

Z današnjim dnem se 63. Kurentovanje preveša v zaključno fazo.

V ponedeljek, 16. februarja, bo na Ptuju ponovno potekala Povorka otrok iz vrtcev: v povorki ob 10. uri bo sodelovalo več kot 1.000 otrok iz 21 vrtcev.

63. Kurentovanje na Ptuju se bo zaključilo na pustni torek, ko bo mesto zaživelo v pustnem utripu že od 12. ure dalje. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri pred Mestno hišo.

Vir: Facebook

MR