Povabljeni na tradicionalni slovenski zajtrk

V petek bomo praznovali dan slovenske hrane, devetič zapored pa bodo otroci v vrtcih in šolah, tudi v Spodnjem Podravju, jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Letos bo dan potekal z geslom Hvala za naš super zajtrk! oz. zahvalo, ki nagovarja vse udeležence v prehranski verigi.

Tradicionalni slovenski zajtrk; foto: TM

15. novembra bo že osmič po vrsti potekal dan slovenske hrane, ki je namenjen spodbujanju uživanja kakovostne hrane iz lokalnega okolja. Ena izmed aktivnosti dneva slovenske hrane je tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki vsako leto poteka v šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah ter mnogih podjetjih.

Zajtrk je kot običajno sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki so pridelani in predelani v Sloveniji.

Ta petek, 15. novembra, bo otroke v slovenskih vrtcih in šolah pričakal tradicionalni slovenski zajtrk. Odličen zajtrk vsako leto pripravijo tudi na OŠ Hajdina. Foto: TM

Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom

V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem obdobju preko noči.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.

Zajtrkovali bodo jedi pridelane v Sloveniji

Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Poseben pomen daje projekt domači, lokalno pridelani hrani slovenskega porekla. Otroci bodo tako zajtrkovali jedi pridelane v Sloveniji. Hkrati bodo marsikje obogatili tradicionalni slovenski zajtrk še z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi.

Foto: TM