Poostren nadzor hitrosti po Sloveniji v okviru evropske iniciative

Vir: policija.si

Od 15. do 21. aprila 2024 bo po vsej Sloveniji potekal “Maraton nadzora hitrosti”, del evropsko usklajenih aktivnosti za zmanjšanje problematike prehitre vožnje, ki ga organizira Evropska zveza prometnih policij ROADPOL. Cilj akcije je ozavestiti voznike o pomembnosti prilagajanja hitrosti prometnim razmeram in spoštovanju omejitev hitrosti, za zagotavljanje večje prometne varnosti.

 

Po podatkih Policijske uprave Maribor je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za prometne nesreče s hujšimi posledicami. V letu 2023 je bilo zabeleženo 581 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je za 6 % več kot prejšnje leto, vključno z 8 nesrečami s smrtnim izidom.

Posebej obsežen nadzor bo izveden v torek, 16. aprila, od 7.00 do 14.00, in v petek, 19. aprila, ko bo poostren nadzor trajal od 6.00 do 18.00 po celotni državi. Občinsko redarstvo SOU SP se bo prav tako vključilo v te aktivnosti in bo izvajalo nadzor na prometno bolj obremenjenih točkah in območjih v koordinaciji s Policijsko postajo Ptuj, vključno z območji Mesne občine Ptuj ter občin Destrnik, Dornava, Hajdina in Kidričevo.

Organizatorji upajo, da bodo te aktivnosti pripomogle k večji ozaveščenosti voznikov o nevarnostih prehitre vožnje in posledično k zmanjšanju števila prometnih nesreč in žrtev na slovenskih cestah.

MR