Poostren nadzor cestnega prometa v luči pustnih praznovanj na ptujskem območju

Policija
Foto: Facebook

V sklopu najbolj živahnega vikenda pustnih praznovanj, ki zaznamuje širše ptujsko območje s svojo bogato tradicijo veseljačenja in pogosto prekomerno uporabo alkohola, Policijska uprava Maribor napoveduje poostren nadzor cestnega prometa. Od sobote, 10. februarja 2024, od 22. ure, do nedelje, 11. februarja 2024, do 5. ure zjutraj, bodo policisti izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji »PROMIL«.

 

Ta ukrep je usmerjen v zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, ter v zmanjšanje števila prometnih nesreč, kjer je prisoten alkohol ali druge psihoaktivne substance kot sekundarni dejavnik.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno pomemben dejavnik prometnih nesreč. Kljub zmanjšanju deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na 8,8 % v letu 2023, je številka še vedno zaskrbljujoča. Vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, da se po uživanju alkohola ne odločajo za vožnjo, prilagajajo hitrost vožnje razmeram na cesti ter so posebej pozorni na ranljive udeležence.

Poudarjamo tudi, da med vožnjo v cestnem prometu ni dovoljeno nositi pustnih mask, lasulj, kostumov in podobnih pripomočkov, ki bi lahko zmanjšali voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali sposobnost obvladovanja vozila. Posebna pozornost bo namenjena tudi preprečevanju tovrstnih kršitev.

V času, ko pustne šeme razigrano zavzemajo ulice, policija poziva vse, naj praznujejo odgovorno in poskrbijo za varno udeležbo v cestnem prometu, s čimer bodo prispevali k varnosti vseh udeležencev.