Haloze se na sejmu predstavljajo tudi skozi bogato kulturno dediščino: foto: arhiv Agra
Po lanski uspešni predstavitvi na sejmu Agra se Lokalna akcijska skupina (LAS) Haloze letos predstavlja še z nekoliko bolj obsežno ponudbo iz Haloz. Haloški ponudniki se te dni predstavljajo v hali C3, na prostoru 415. Na sejmu Agra se letos sicer predstavlja 1.840 razstavljavcev iz 32 držav, z zanimivo ponudbo pa torej tudi Haloze.

»Ker letošnja vinska kraljica Katarina Pungračič prihaja iz vinorodnega podokoliša Haloze je bila podana potencialna možnost s strani Pomurskega sejma, da se na območju Haloz ustrezno organiziramo in pripravimo skupno celovito sejemsko predstavitev Haloz,« je povedal Jernej Golc, direktor PRJ Halo, vodilnega partnerja LAS Haloze.

K skupni predstavitvi in za sodelovanje na sejmu so se odločile tudi nekatere haloške občine, med njimi Zavrč, Videm, Podlehnik, Žetale in Majšperk, ki sodelujejo tudi z manjšim finančnim prispevkom, preostali del stroškov pa je sofinanciran s strani PRJ Halo – LAS Haloze, je še pojasnil Jernej Golc, ki je ob tem še omenil, da so idejni predlog predstavitve Haloz na Agri pripravili že konec lanskega leta.

Trinajst haloških vinarjev in osem ponudnikov dobrot iz Haloz

Člani LAS Haloze in drugi haloški ponudniki imajo vse sejemske dni na voljo 42 kvadratnih metrov razstavnih v hali C3, na prostoru 415. Na razstavnem prostoru se bo predstavilo 13 vinarjev in osem ponudnikov ki prodajajo in predstavljajo svoje izdelke v različnih sejemskih dnevih.

Med drugim se predstavljajo pridelovalci odličnih in nagrajenih izdelkov iz moke, mleka in mesa, ki prihajajo s haloškega območja, v ospredju pa so vina, siri, bučno olje, semena, zdrob, in moja iz ajde in pire, prepeličja jajca, sveže maline, jagode, robide, obiskovalcem pa so na voljo tudi knjige haloških avtorjev, turistični programi in paketi iz Haloz.

Posebej se bodo predstavili člani Vinarske zadruge Haloze, ki pa se lahko pohvalijo, da so na mednarodnem ocenjevanju Vino Slovenije v okviru sejma Agra prejeli nova visoka vinska odličja.

Na sejmu se prvič predstavlja Oljarna Svenšek iz občine Videm, foto: arhiv Svenšek

V kulturnem programu se bodo predstavila tudi društva iz Haloz, med njimi Turistično društvo Cirkulane, Halonga potepuhi, ljudske pevke iz Leskovca ter Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze.

Haloze v ponedeljek na Agri z novimi vsebinami in ponudbo

V ponedeljek, 27. avgusta se bo na Agri, na razstavnem prostoru Haloze, s svojo ponudbo predstavila Oljarna Svenšek, Mesarija Kokol z nagrajenimi izdelki in Vinarska zadruga Haloze. Ob 12. uri bodo ob sejemskem nasadu postavili haloški klopotec.

V spremljevalnem strokovnem programu na Agri so v LAS Haloze pripravili tudi postavitev haloškega klopotca, ob tem pa bodo izvedli še okroglo mizo z naslovom Pomen klopotca za vinsko regijo Štajerske. Na njej bodo skupaj s predstavniki Turistične zveze Slovenije in etnologi razpravljali o tem, kako je klopotec pomemben kot sinonim za promocijo vinorodnih dežel in kako ga čim bolje vključiti v turistično ponudbo. »Organizatorji okrogle mize podajamo pobudo, da v evropskem letu kulturne dediščine povežemo zainteresirane deležnike na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju ter podamo možna izhodišča razvoja snovne in nesnovne dediščine klopotca v vinski regiji Štajerske,« je še povedal Jernej Golc, direktor PRJ Halo.

TM, foto: arhiv Agra, PRJ Halo, Svenšek