Ponekod že začetek trgatve

Današnji ponedeljek je za nekatere slovenske vinogradnike že pomenil začetek trgatve. Vinarji napovedujejo odlično, kakovostno letino.

Foto: arhiv Puklavec Family Wines

Med prvimi so trgatev napovedali pri ormoškem vinarju Puklavec Family Wines, v Halozah pa naj bi se trgatve lotili okrog 1. septembra, je napovedal predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze Edvard Hojnik. 

Obeta se odličen vinski letnik

Ormoški Puklavec Family Wines je zgodnje obiranje grozdja napovedal na začetku tega tedna, in sicer začenjajo s sortami za peneča vina. Direktor in glavni enolog Mitja Herga je povedal, da od letošnje trgatve veliko pričakuje, še posebej od sort rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Med drugim je dodal, da se ob ugodnem vremenu obeta odličen letnik, količinsko morda nekoliko manjši. Tudi letos bodo pri pridelavi sledili trendom in večji poudarek namenili penečim vinom, ki zadnja leta dosegajo izredno rast in prepoznavnost ter se dobro prodajajo, sporočajo iz Puklavec Family Wines.

Pri ormoškem vinarju Puklavec Family Wines napovedujejo, da bodo s trgatvijo zaključili predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra. Foto: arhiv Puklavec Family Wines

Od letošnje trgatve pričakujejo 3.400 ton lastnega grozdja in 2.000 ton od celotnega odkupa, torej skupno 5.400 ton grozdja, iz katerega naj bi izdelali 3,65 milijona litrov novega vinskega letnika. Napovedujejo, da bodo v času trgatve dodatno najeli okoli 160 sezonskih delavcev.

(Vir, foto: Puklavec Family Wines)