“Policija pod drobnogledom: Nesorazmerno poseganje v pravico do mirnega zbiranja kmetov pred napovedanim protestom?”

Na družbenih omrežjih je zaokrožila informacija, da je Policija pred napovedanim protestom kmetov obiskovala kmetije in poizvedovala, koliko kmetov se namerava s traktorji pripeljati v Ljubljano na navedeni protest. V poslanski skupini SDS menimo, da gre za nesorazmerno poseganje Policije v pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj, zato zahtevamo sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

 

V Sindikatu kmetov Slovenije in ostalih nevladnih kmetijskih organizacijah so za torek, 25. aprila 2023, napovedali vseslovenski protest kmetov v Ljubljani. Kot razlog so navedli nepripravljenost politike, da sliši kmete in ukrepa tako, da bi kmetom omogočila kmetovanje.

Po tej napovedi je v petek, 21. aprila 2023, na družbenih omrežjih zaokrožila informacija, da je Policija pred napovedanim protestom kmetov obiskovala kmetije in poizvedovala, koliko kmetov se namerava s traktorji pripeljati v Ljubljano na navedeni vseslovenski protest kmetov.

Nosilec kmetijske dejavnosti z območja Mestne občine Ljubljana je na družbenem omrežju objavil, da ga je obiskala Policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti. Prav tako so ga spraševali, ali pozna še koga, ki se bo udeležil omenjenega protesta. Informacije, da policisti te dni obiskujejo kmete in jih sprašujejo, ali se bodo s traktorji udeležili vseslovenskega protesta kmetov v Ljubljani ali ne, ter zaslišujejo državljane, ali vedo, kdo se bo protesta udeležil, prihajajo z različnih območij Slovenije. Pri tem gre za čisto zlorabo policijskih pooblastil, v primeru spraševanja, če vedo, kdo se bo javnega shoda udeležil, pa za čisto napeljevanje k ovaduštvu najslabše vrste. Gre za namen ustrahovanja s strani represivnih organov, kar Policija je, ki se ga spominjamo iz časov nekdanje totalitarne države. Znano je, da je takšna ravnanja v obdobju nekdanje totalitarne države izvajala tajna politična policija, ki jo je Vrhovno sodišče Republike Slovenije prepoznalo kot zločinsko organizacijo.

Predlagatelji nujne seje ocenjujejo, da gre pri ravnanju Policije za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja (32. člen Ustave RS), varstva osebnih podatkov (38. člen Ustave RS), pravico do osebnega dostojanstva in varnosti (34. člen Ustave RS) in svobode izražanja (39. člen Ustave RS).

V zvezi s takšnim ravnanjem Policije nad državljankami in državljani velja spomniti na izjavo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki je na 3. izredni seji dne 1. junija 2022 med drugim dejala: »Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali Policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače.« Med drugim je dejala tudi, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.

Takšno ravnanje Policije vpliva na stopnjo zaupanja v njeno delo, njeno dobro ime in ugled. Takšno ravnanje tudi ne sledi Ustavi Republike Slovenije, ki ureja pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj, Zakonu o javnih zbiranjih, Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, podzakonskim predpisom in Kodeksu Policijske etike.

Ob tem se zastavlja vprašanje, ali je takšno ravnanje Policije sprejemljivo v demokratični družbi in ali je upravičeno v času, ko se kmetje borijo za svoje preživetje in pravico do izražanja. Protest kmetov je namenjen opozarjanju na težave v kmetijskem sektorju in iskanju rešitev, zato je nujno, da se spoštuje njihova pravica do mirnega zbiranja in izražanja mnenj.

MR