Pohod mladih planincev na Ravno goro

V sklopu razvejanega izvira reke Bednje se nahaja najsevernejša planina hrvaškega Zagorja, Ravna gora. Med planinci se je nekako ustalilo mišljenje, da je Ravna gora samo gorski masiv okoli najvišjega vrha v bližini kapelice Treh kraljev (680m), med Trakoščanom in rečico Žarovnico, čeprav se ve, da zaseda veliko širši prostor.

Za prvi pohod v letošnji sezoni smo mentorji mladih planincev v PD Cirkulane izbrali pohod v sosednjo Hrvaško. Bližina dobro poznavanje terena in pretekle dobre izkušnje so prispevale k tej izbiri. Po krajši vožnji z avtobusom in prečkanju državne meje na Cvetlinu smo se izkrcali pod samim vznožjem Ravne gore, od koder se ponudi pogled na markantne Velike pečine.

Pot smo nadaljevali po cesti skozi naselje, nato pa po planinski poti, ki vodi nad vinogradi in vijuga po gozdnih vlakah ob stalnem rahlem vzponu. Kaj kmalu smo prišli na jaso pod Pustim duhom, od koder smo se usmerili proti kapelici Treh kraljev in od tu do najvišje kote Ravne gore z razglednim stolpom. Spustili smo se še do vzletišča zmajarjev in jadralnih padalcev, se nastavljali sončnim žarkom in nato pohiteli do planinske postojanke Filićev dom. Končno so prišli na vrsto sendviči, ki so nam zelo teknili.

Šestindvajset dobro razpoloženih otrok se je podalo na planinski pohod

Žigosanje dnevnikov in še kak žig na roko, igranje na igralih, nastavljanje sončnim žarkom, opazovanje prebujajoče se narave, skupinsko fotografiranje, … in čas kar odleti. Spet je bilo potrebno na pot. Tokrat spust mimo Pustega duha, proti najvišji točki Velikih pečin, imenovanem Križ. Na poti smo veselo pozdravljali nasproti nam sopihajoče planince, ki so nam prijazno vračali pozdrave in nam povedali, da nas je lepo videti. In res je bilo tako. Šestindvajset dobro razpoloženih otrok, ki se odloči zdravo in koristno preživeti sobotni dopoldan, je v današnjih časih res lepo videti.

Mladi planinci Planinskega društva Cirkulane so prve pomladne di izkoristili za spoznavanje lepot sosednje Hrvaške. Foto: Maja Tašner

Preizkusili so se v malem plezalnem podvigu

Tik pred skalnim vrhom Velikih pečin, imenovanem Križ, smo odložili palice in opravili pravi mali plezalni podvig. Za ene je bila to prva izkušnja, za tiste mlade planince z daljšim stažem pa zgolj spomin na naše prvo skupno planinarjenje. Vsi smo uspešno priplezali na vrh in nazaj ob povratku. Na vrhu smo spoznali, zakaj nosi točka ime Križ – krasi jo razpelo.

Občudovali smo prelepo okolico, se poučili, kako pomembna je skrb za varnost ob obisku gora in se nato po isti poti vrnili na izhodišče. Sledil je še spust do naselja in našega avtobusa, s katerim smo se odpeljali proti domu povedat, kako smo preživeli naš planinski potep. Bilo je lepo. Hvala PD Cirkulane za ureditev in plačilo stroškov prevoza.

Mentorji mladih planincev: Sergeja, Maja, Ivo, foto: Ivo Zupanič, Maja Tašner