Podjetnik Olaj razkril: Cene električne energije so se zvišale za 93 odstotkov!

Cene električne energije za gospodarski odjem v Sloveniji so v zadnjem letu in pol poskočile kar za 93 odstotkov, kar je po mnenju podjetnika Dušana Olaja nesprejemljivo in zelo škodljivo za slovensko gospodarstvo. Opozarja, da dražja energija pomeni manjšo konkurenčnost slovenskih podjetij na trgu, kar se lahko odrazi v manjših tržnih deležih in zmanjšanju proizvodnje. Olaj poudarja, da so cene energenta v drugih državah EU v povprečju narasle za 72 odstotkov, medtem ko so bile v Sloveniji najbolj občutno povečane.

 

“Cene električne energije za gospodarski odjem so se od druge polovice 2019 do enakega obdobja 2022, torej v obdobju značilnem po hitri rast cen emisijskih kuponov in cen zemeljskega plina, v Nemčiji povečale za 27 %, v Franciji za 31 %, v povprečju EU za 72 % in v Sloveniji za 93 %,” opozarja podjetnik Dušan Olaj. 

Poleg rasti cen emisijskih kuponov in zemeljskega plina, pa se pojavljajo tudi očitki o slabem upravljanju s strani vlad in energetskih podjetij. Neimenovani poznavalec področja je opozoril, da je prejšnja vlada denar za visoke cene energentov dala neposredno ljudem, medtem ko sedanja vlada denar iz državnega proračuna daje neposredno energetskim podjetjem, kar lahko prikrije dejansko ceno energije na trgu. Takšno ravnanje pa po mnenju poznavalcev, škodi končnim uporabnikom, saj prikriva dejansko stanje na trgu in zmanjšuje preglednost poslovanja.

Rast cen električne energije v Sloveniji je alarmanten signal, ki zahteva takojšnje ukrepe s strani vladnih institucij in energetskih podjetij. Nujno je potrebno zagotoviti preglednost in pošteno ravnanje na trgu, ki bo koristilo tako gospodarstvu kot gospodinjstvom. Če se rast cen nadaljuje, lahko to resno ogrozi slovensko konkurenčnost na trgu in s tem tudi gospodarsko rast države.

Vir: nova24tv.si

MR