Podeljene nagrade na 48. ptujskem festivalu narodnozabavne glasbe

ptuj, festival, narodnozabavne_glasbe, nagrajenci

Prleški kvintet in Mladi Pomurci letos v ospredju

V petek, 1. septembra, je na turnirskem prostoru ptujskega gradu potekal že 48. Festival narodnozabavne glasbe Ptuj 2017. Ansambla Prleški kvintet in Mladi Pomurci sta letošnja zmagovalca ptujskega festivala, saj sta osvojila vse nagrade; nagrado za najboljše besedilo, Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo, kipec Orfeja za najboljši kvintet, Orfeja za najboljši ansambel med drugimi zasedbami ter nagrado občinstva. Večer prej so na ptujskem grajskem griču odmevale najlepše in nagrajene viže najstarejšega festivala narodnozabavne glasbe v Sloveniji.

Foto: Štajerski Tednik

Družba Radio – Tednik je letošnje festivalsko dogajanje pričela z večerom spominov – Odštevamo do abrahama – tretje desetletje, z najlepšimi in nagrajenimi vižami v festivalskem obdobju 1989/1998. Nastopilo je 14 ansamblov z 19 vižami, večinoma pomlajenih oz. dopolnjenih z novimi glasbeniki. Edini, ki so nastopili v originalni zasedbi, so bili Mladi prijatelji, ki so bili zmagovalci 26. festivala narodno-zabavne glasbe po glasovih občinstva, je poročal Št. tednik. Na večeru Odštevamo do abrahama je obiskovalce najbolj prepričala pesem ansambla Štajerski baroni Po haloških gričih Marijana Hercega in Jožeta Krivca, s katero so zmagali že na 29. festivalu narodnozabavne glasbe, je še poročal Št. tednik.

V petek zvečer je nagrado za najboljše besedilo prejel Igor Pirkovič za besedilo skladbe Teče, teče čas, v izvedbi Prleškega kvinteta.  Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo je prejela Zdenka Šafarič, pevka ansambla Prleški kvintet. Ta ansambel je prejel tudi kipec Orfeja za najboljši kvintet. Orfeja za najboljši ansambel med drugimi zasedbami so podelili ansamblu Mladi Pomurci. Slednje je nagradilo tudi občinstvo, saj je njihovi skladbi, Mladost se ne ponovi, namenilo največ glasov.

TM, Foto: Št. tednik, Matej Trstenjak