Zadnje dneve smo priča velikemo povečanju novo okuženih na Hrvaškem, med katerimi je veliko mladih iz Slovenije, ki dopustujejo in se neodgovorno obnašajo na Hrvaškem.

 

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali “bistveno strožji režim na meji”, omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob vrnitvi iz Hrvaške.

Od začetka junija do 12. avgusta je bilo iz Hrvaške v Slovenijo vnesenih 70 primerov, samo v petek je bilo teh primerov 22, od tega kar 20 iz kraja Zrće na otoku Pag, kjer potekajo številne zabave v nočnih klubih in lokalih. Večina okuženih je starih med 15. in 35. let.

Beovićeva predlaga, da se uvede karantena za prehod iz Hrvaške v Slovenijo

Strokovna svetovalna skupina na vsak način predlaga, da se za prehod iz Hrvaške v Slovenijo uvede karantena. (Bojana Beović)

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Direktor NIJZ je med drugim povedal tudi, da potekajo intenzivni pogovori o tem, kako preprečiti vnose okužb in Hrvaške. Omenja se tudi uveljavitev karantene. Eden izmed možnih ukrepov je tudi, da bi obvezno karanteno uvedli zgolj za mlade, ki so v tem trenutko največji prenašalci okužb.

Posebno naj bodo pozorni tisti, ki so bili pristoni na raznih zabavah na Hrvaškem

Hrvaška kot celota ni problem, tudi obalne županije nimajo visokih številk. Med obalnimi županijami ima največ okužb Splitsko-dalmatinska županija, a največ v Slovenijo uvoženih primerov ni od tam.d Večina okuženih je prišla iz različnih krajev obalnega območja Hrvaške, kjer so bili na različnih zabavah na plaži.

Zato epidemiologi tistim, ki se vračajo iz Hrvaške in vedo, da so bili na množičnih zabavah, svetujejo, naj se še 14 dni po vrnitvi domov izogibajo stikov s starejšimi ali kronično bolnimi. Kdor se vrača s “problematičnih” območij, pa naj čim prej po pojavi simptomov stopi v stik s svojim zdravnikom in se dogovori glede nadaljnjih ukrepov, da se širjenje okužbe zameji.

V nasprotnem primeru lahko ta oseba okuži še veliko ljudi okoli sebe.

Avstrijci že preverjajo pri prestopu meje v Avstrijo

Potem ko je Avstrija za ponedeljek napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov s Hrvaške, je avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer pozval k povečanju števila zdravstvenega osebja na mejah, da bi tako lahko učinkoviteje nadzirali prehode.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili več kot 300 novih okužb z novim koronavirusom, kar je pri severnih sosedih najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila.

Avstrija je zato v petek pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške. Od ponedeljka pa bodo morali vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške in hoteli vstopiti v Avstrijo, predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je pojasnil minister Anschober.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR