Po Ptuju bo dišalo po kavi

ptuj, dominikanski-samostan, festival-kava-kavarniška-kultura

Danes se začenjajo ptujske zgodbe o kavi

Na Ptuju se danes začenja tretji festival Ptujske zgodbe o kavi, ki velja za prvi festival kave in kavarniške kulture v Sloveniji. Tudi letošnji festival bodo od 28. septembra do 1. oktobra spremljali številni kulturni in izobraževalni dogodki ter pestra ponudba lokalnih gostinsko-turističnih ponudnikov. V okviru festivala bodo ponovno proslavili mednarodni dan kave (#internationalcoffeeday).

Ptuj je mesto z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza. To zgodovinsko dejstvo je navdihnilo organizacijo prvega festivala kave in kavarniške kulture v Sloveniji, ki so ga na Ptuju pripravili leta 2015. Festival povezuje zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave, pa tudi njen obredni značaj. Pozornost namenja specializiranim ponudnikom kave, industrijskim kavam, manjšim pražarjem ter dobaviteljem kave in kavnih napitkov in vsem, ki so s kavo tako ali drugače povezani.

Festival gosti Guinessovo velikansko džezvo

Festival kave bodo na Ptuju odprli danes ob 18. uri, v Hotelu Mitra, s coffee lounge zabavo, za petek organizatorji festivala pripravljajo družabni kavarniški večer Ob kavi o kavi, do nedelje pa bo festival v Dominikanskem samostanu gostil Guinessovo velikansko džezvo, iz katere bodo obiskovalci brezplačno degustirali kavo Zlatna džezva, v dneh festival pa bo na ogled tudi razstava Boštjana Bračiča Skodelica kave.

Več na www.festivalkave.si

TM