Ptujčani so še na pustni torek žalovali na Mestnem trgu in se s pokopom pusta poslovili od letošnjega pustnega dogajanja ter sklenili 58. Kurentovanje. Letošnje je bilo v znamenju evropskega leta kulturne dediščine, Unesca, kurentov, dobrodelnosti, veselja, zabave in prve ocene so dobre. Pustne prireditve na Ptuju naj bi po prvi oceni organizatorja obiskalo okoli 100 tisoč obiskovalcev.

Že na današnji dopoldanski novinarski konferenci v Mestni hiši na Ptuju bo predstavitev prvih ocen podatkov in sklepnih misli po uspešno zaključenem 58. Kurentovanju. Vzdušje v starem mestu novih doživetij je bilo tudi na zadnji pustni dan enkratno in je pritegnilo številne obiskovalce, vodenje mesta pa je spet prevzel župan Miran Senčar.

Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič je po 11 uspešnih dneh vladanja karnevalsko razpoloženemu ljudstvu, vrnil oblast nazaj v roke župana Mestne občine Ptuj Mirana Senčarja, ki je v volilnem letu stežka vzel oblast nazaj v svoje roke, princu in vsem ostalim zbranim pa dejal: “Za nami je fantastičnih 11 pustnih dni, takšnih, kot jih lahko doživimo le na Ptuju. Vsi, ki ste kakorkoli sodelovali, ste naredili čudovitih 11 dni. Zahvala vsem!”
Branko Brumen, prvi mož 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC je ob koncu ptujskega praznika komentiral: “Tudi letošnje Kurentovanje je upravičilo naziv slovenske pustne prestolnice in evropskega karnevalskega mesta, prvič tudi pod okriljem Unesca. Dokaz, da smo Unescovega priznanja vredni, je ponoven prikaz največjega etnografskega muzeja nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Pokop pusta na Ptuju.                                                                                                                          Foto: Boris Voglar

Na letošnjem Kurentovanju so kurenti več kot dokazali, da so vredni Unescovega priznanja, vpisa na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, in da se za prihodnost prenosa tradicije kurenta, za kar je še posebej zaslužna Zveza kurentov Slovenije, ne gre bati. Hkrati pa zgodba uspeha kurentov na Ptuj in v njegovo okolico privabi množice, tako tudi letos, ko je Ptuj obiskalo več kot 100.000 obiskovalcev, so v izjavi za javnost zapisali v PR Kurentovanje.

Foto: pigac.si, Boris Voglar