Otvoritev nove enote Dom upokojencev Ptuj v Žabjaku: Končan projekt prejšnje vlade Janeza Janše

V Žabjaku so slovesno odprt nov, že šesti del Dom upokojencev Ptuj. Kljub pozitivnemu doprinosu te nove enote za 150 stanovalcev in 12 uporabnikov dnevnega varstva, je otvoritev zasenčila kritika sedanje vlade Roberta Goloba, ki je projekt pripeljala do konca, a brez vidnejše lastne iniciative.

 

Projekt, ki je večinoma plod prizadevanj prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše, je bil zaznamovan z uspešnim pridobivanjem evropskih sredstev in podporo na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kljub temu pa je zaradi kadrovskih omejitev trenutna vlada omejila njegovo polno funkcionalnost, saj trenutno ni možno popolnoma izkoristiti kapacitet nove enote.

Težko pričakovana nova enota Žabjak, ki je že šesta enota doma, bo nudila prostor za 162 stanovalcev, vključno s 130 stanovalci za dolgotrajno oskrbo, 20 stanovalci za začasno namestitev in 12 stanovalci za dnevno varstvo. Slavnostno odprtje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Direktorica Doma Upokojencev Ptuj, mag. Vesna Šiplič, je ob odprtju izrazila upanje za prijetno bivanje stanovalcev, hkrati pa opozorila na izzive, ki jih predstavlja pomanjkanje ustrezno usposobljenega osebja. Županja Nuška Gajšek je poudarila pomen novega doma za skupnost, vendar ni mogla mimo dejstva, da so se zavezali k projektu, ki trenutno še ni v celoti funkcionalen.

Investicija v novo enoto, ki znaša več kot 14 milijonov evrov, predstavlja obsežen finančni zalogaj. Kljub temu pa se zdi, da sedanja vlada ni v celoti izkoristila potenciala, ki ga je zasnovala in večinoma izvedla prejšnja vlada. Ta pomanjkljivost sedanjega vodstva postavlja pod vprašaj njihovo zavezanost do skrbi za najranljivejše skupine v družbi, še posebej v luči nedavnih odločitev, ki so prizadele ranljive osebe v drugih projektih.

S tem, ko je novi dom v Žabjaku odprl svoja vrata, je sicer prinesel novo upanje za starejše in njihove družine, vendar pa se postavlja vprašanje, ali bi sedanja vlada lahko bolj učinkovito naslovila izzive, s katerimi se sooča sektor oskrbe starejših.

MR