Ormož praznuje

Mesto Ormož ima bogato zgodovino. Območje ob reki Dravi je bilo poseljeno že okrog leta 2100 pred našim štetjem. Naselbina je iz neznanih razlogov propadla. Mesto pa je doživelo ponoven vzpon šele po srednjem veku.

 

Omemba mesta Ormoža pa se v virih prvič omenja leta 1273, kjer je ohranjena originalna listina na pergamentu na Dunaju, je na novinarski konferenci povedala Nevenka Korpič, vodja enote Ormož Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

“Ormož je v preteklosti nosdil tri imena. Najprej se je imenoval Holermus, kasneje Fridau in kasneje po 2. Svetovni vojni Ormož”, je povedala Korpičeva.

Leto 2023 bo zaznamovano kot 750 letnica prve pisne omembe mesta Ormoža. Častitljivo obletnico bomo obeležili z 22 dogodki skozi vse leto, JZ za turizem, kulturo in šport pa namerava častitljivo obletnico unovčiti tudi preko turističnih programov.

“Odločili smo se, da bomo 750 letnico praznovali skozi vse leto”, je povedal župan občine Ormož, Danijel Vrbnjak.

V tednu okrog 16 junija bo vse še toliko bolj posvečeno praznovanju tega dogodka. Skozi praznovanje bodo vključili vse zavode in društva. Praznovanje bo vsebovalo 22 dogodkov, različnih umetniških žanrov.

“Začelo se bo 12. Januarja s 100 obletnico ormoške lekarne”, je napovedal Andrej Vršič, direktor JZ TKŠ Ormoš.

Vsaki mesec se bo zvrstilo nekaj dogodkov v počastitev 750 jubileja Ormoža, v maju pa kar šest dogodkov. Vrhunec bo junija, in sicer 16. 17. In 18. junija.

“18. junija se bodo predstavila ormoška arhivka vina”, je napovedal Vršič.

MR