Oranžno opozorilo za ponedeljek: Močna neurja, toča in nalivi!

V luči napovedanih močnih neurij za ponedeljek je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) izdala oranžno opozorilo za celotno državo. “Na vzhodu pričakujemo neurje s točo in močnim vetrom, medtem ko bodo na zahodu in osrednji Sloveniji težave predvsem zaradi močnih in dolgotrajnih nalivov,” je opozoril meteorolog Branko Gregorčič.

 

Letošnji avgust je poseben, saj smo že drugič priča vremenskim dogajanjem, ki so običajno značilna za zimsko obdobje. Kot pojasnjuje Gregorčič, gre za vpliv hladnega atlantskega zraka, ki se krepi v zahodnem Sredozemlju, kar povzroča tvorjenje ciklona, ki nato vpliva na vreme v Sloveniji.

Napovedi za jutri so zelo raznolike. Medtem ko bo večina močnih padavin v zahodni in osrednji Sloveniji, se bodo popoldne preselile tudi na vzhod, kjer se lahko pojavijo krajevna neurja z močno točo in vetrom.

“Predvsem na vzhodu računamo na možna krajevna neurja, ki bodo posledica pregrevanja ozračja v dopoldanskih urah. Na vzhodu je možno neurje s točo z močnim vetrom, na zahodu in v osrednji Sloveniji bodo rezmere oteževali močni in dolgotrajni nalivi. Pri oceni možne količine padavin  jutrišnjega dne je po različnih scenarijih precej velik razpon pri napovedih .” V najbolj pesimističnih napovedih so lahko po njegovih besedah te akumulacije med 100 in 150 milimetri krajevno. Po kakšnih drugih spet manjši. “Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo uresničil.”

Na območjih, ki so jih pred kratkim prizadele poplave, je situacija še posebej kritična. Vodotoki niso v optimalnem stanju za odvajanje takšnih količin vode, zato so možne hudourniške poplave, še posebej v predalpskih hribovju in na območju reke Reke ter notranjskega Krasa.

Osebe, ki živijo v neposredni bližini vodotokov, se spodbuja k ukrepanju. Hidrolog Janez Polajnar svetuje, da ljudje umaknejo svoje premičnine, kot so avtomobili, na varnejše lokacije. Poveljnik civilne zaščite, Srečko Šestan, prav tako poziva k preventivnim ukrepom in opozarja na pomen spremljanja aktualnih vremenskih poročil.

“Ne bo škodilo, če na nekaterih mestih, ki jih seveda lastniki dobro poznajo, postavijo kakšno vrečo na garažna vrata ali na vhodna vrata. To je pet minut dela, lahko pa prihrani veliko škode in strahu. Zagotavljam, da to, kar bo potrebno in kar je v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno,” je izpostavil  Šestanin spomnil, da je še vedno aktiviran državni načrt, ravno tako vsi regijski štabi, v pripravljenosti pa so tudi gasilci.

V teh razmerah je izrednega pomena, da so prebivalci informirani, pripravljeni in da upoštevajo navodila pristojnih služb.