Oktober tradicionalno mesec požarne varnosti

Vodstvo Gasilske zveze Slovenije in partnerskih institucij je ta teden predstavilo aktivnosti v okviru meseca požarne varnosti, ki se ga tradicionalno obeležuje oktobra. Letos je osrednja tema številka za klic v sili 112.

Številka za klic v sili 112 prav letos obeležuje 20-letnico uvedbe in Slovenija jo je uvedla že leta 1997 kot druga država v Evropi. V poučno – promocijskem gradivu je številka 112 posebej izpostavljena, prostovoljni gasilci in pripadniki Civilne zaščite pa v oktobru po vsej državi pripravljajo večje aktivnosti, nekaj teh bo tudi na širšem Ptujskem.

Občani že nekaj že vrsto let v mesecu oktobru in novembru opažajo še večje aktivnosti prostovoljnih gasilcev. Poveljnik Območne gasilske zveze Ptuj in podpoveljnik gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar je povedal, mesec požarne varnost ni zamišljen tako, da bi bil le predmet aktivnosti samo gasilcev, temveč bi se vsak občan v tem delu leta moral dodano osvestiti s področjem požarne varnosti svojega okolja.S hladnimi dnevi se stopnjujejo tudi požari v objektih

V mesecu oktobru se končuje poletje in pričenjajo hladnejši dnevi, ki se bodo počasi prelevili v hladno zimsko obdobje. Z mrzlimi dnevi in nočmi pa se začenja in povečuje kurilna sezona, je poudaril Glažar in dodal, da dolgoletni statistični podatki kažejo, da se s hladnimi dnevi močno stopnjujejo tudi požari v objektih.

“Ravno zaradi tega razloga je načelo slovenskih prostovoljnih gasilcev in Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje, da s svojimi aktivnostmi in oglaševalskimi prijemi poskušamo animirati državljane, da pregledajo, očistijo svoja bivališča, se podučijo o gasilnikih in spoznajo z lokalnimi gasilci,” je povedal Zvonko Glažar.

Na številko 112 se odzovemo gasilci, ko nekdo potrebuje pomoč

“Glede na to, da številka za klic v sili 112 v letošnjem letu praznuje 20 let aktivnosti v Sloveniji, jo v svojem poučno – promocijskem gradivu v letošnjem letu izpostavljamo. Kajti nikoli ni vedeti odveč, da je številka 112 tista, na katro se odzovemo gasilci, ko nekdo potrebuje pomoč. Zelo dolge so minute, ko ponesrečenec čaka na pomoč. S pravilno uporabe številke 112 bomo gasilci in reševalci še hitrejši,” je še dodal Glažar.

Večje gasilske aktivnosti bodo tudi na Ptujskem

Na območju, ki ga pokriva Območna gasilska zveza (OGZ) Ptuj, v oktobru načrtujejo več aktivnosti, med drugim se bodo srečale tudi članice Podravske regije, v občini Hajdina bo tradicionalno srečanje starejših gasilk in gasilcev OGZ Ptuj, gasilci pa bodo obiskovali šole in vrtce ter otrokom predstavili gasilske dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti.

Gasilci bodo v oktobru najmlajšim še bolj približali delo gasilca; foto: arhiv PGD Hajdoše

Gasilci po prostovoljnih gasilskih društvih v območni gasilski zvezi bodo izvajali vaje, na katerih bodo preizkusili operativno sposobnost gasilskih enot, ponekod bodo že tradicionalno pregledovali hidrantna omrežja, skratka dogodkov v mesecu varstva pred požari ne bo manjkalo.
Foto: TM